Zoeken
 


Nieuw inzicht in beeld prehistorische mens

Laatste wijziging: woensdag 11 mei 2011 om 15:25, 4300 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 11 mei 2011

GRONINGEN - De grotschilderingen van holenberen in een grot bij Vallon-Pont d'Arc in de Franse Ardèche zijn ongeveer 30.000 jaar oud. Daarmee zijn het de oudste bekende grotschilderingen. Dat bevestigt nieuw onderzoek waaraan de Groningse fysicus professor Hans van der Plicht meewerkte.

Deze vinding heeft grote gevolgen voor ons beeld van de mensen die in die tijd leefden.

''We weten dat mensen toen in holen woonden. Ze waren jagers en verzamelaars. We weten dat ze hun doden al begroeven.

Dat ze zulke hoogstaande kunst konden maken, klopt niet met het beeld dat we hebben van de mensen van toen'', aldus Van der Plicht.

Houtskool

Wetenschappers steggelen al jaren over de datering van deze grotschilderingen. Koolstofdatering van de houtskool waarmee de tekeningen gemaakt zijn, had eerder al uitgewezen dat de afbeeldingen ongeveer 30.000 tot 32.000 jaar oud moesten zijn. Volgens specialisten op het gebied van grottekeningen is dat onmogelijk.

De verfijnde stijl van tekenen zou erop wijzen dat de tekeningen van veel recentere datum zijn. Zeggen dat deze afbeeldingen 30.000 jaar oud zijn, zou volgens kenners hetzelfde zijn als zeggen dat je een renaissanceschilderij in een Romeinse villa hebt gevonden.

Onderzoek

In het nieuwe onderzoek zijn de botten van de holenberen die in de betreffende grot gevonden zijn, onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat die 29.000 tot 37.000 jaar oud moeten zijn.

Volgens professor Van der Plicht is het punt nabij waarop ''de harde natuurwetenschappelijke methode voor datering van archeologische vondsten een omslag in het denken van de archeologen noodzakelijk maakt''.

De nieuwe vondsten worden binnenkort gepubliceerd in de Journal of Archaeological Science.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: