Zoeken
 


Het gevaar van Transvetzuren...

Laatste wijziging: donderdag 5 mei 2011 om 16:25, 2553 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 5 mei 2011

(Transvetzuren) Via deze site willen wij het Nederlandse publiek waarschuwen voor de grote gevaren van transvetzuren in onze voeding. In Amerika, Canada en Denemarken zijn de overheden streng opgetreden tegen deze gevaarlijke vetzuren in de voeding waardoor veel fabrikanten gedwongen worden om hun produkten aan te passen gezien de grote risico's voor de consument.

De voedingsindustrie in Amerika en Canada is genoodzaakt te stoppen met het gebruiken van (gedeeltelijke) geharde plantaardig vet in haar produkten, alleen de fastfood industrie heeft nog weinig aanpassingen gedaan tot nu toe.

De Nederlandse consument is nog niet op de hoogte van de zaken die spelen in Amerika, Canada, Denemarken en nu ook in Nederland en dat wordt hoog tijd. Transvetzuren zijn een regelrechte ramp voor onze gezondheid en te lang doodgezwegen. Tijd voor aktie dus.

Wat willen wij bereiken ?

Bekendheid van dit probleem bij de Nederlandse consumenten

Verbod op transvetzuren in voeding en fastfood

Suggesties bieden voor alternatieven

Aandacht geven aan produkten die vrij zijn van transvetzuren

Gevaarlijker dan verzadige vetten

In Nederland is altijd de boosdoener verzadigd vet geweest en werden roomboter, kokosvet, palmvet in de ban gedaan en vervangen door verharde oliën en margarines. Maar nu blijkt dat juist de transvetzuren die ontstaan bij verharding van onverzadigde oliën een veel groter gevaar voor de gezondheid zijn.

Wat zijn transvetzuren ?

Transvetzuren ontstaan bij hydrogenering van plantaardige vloeibare olie (zonnebloemolie, sojaolie etc) naar vaste vetten, deze vetten blijven langer houdbaar en worden oa gebruikt voor het bakken van fastfood, chips, bakkerijprodukten, patat etc. Terwijl men in Nederland bang is gemaakt voor verzadigde dierlijke vetten vergeet men de echte gevaarlijke vetten in de industriefood en fastfood produkten.

Op de labels van produkten staan echter alleen de waardes van verzadigd vet maar niet de waardes van de veel gevaarlijker transvetzuren die volop aanwezig zijn in de fastfood/industrie voeding.

Wat doen transvetzuren ?

Zorgen voor een verhoogde kans op aderverkalking

Hebben negatieve effecten op groei van de foetus

Zorgen voor een verhoogde kans op diabetes

Zorgen voor 10 keer grotere kans op hart en vaatziektes

Zorgen voor verhoogde kans op allergie bij kinderen

Amerikaanse onderzoekers noemen ook een verhoogde kans op galstenen bij mensen die een hogere inname van transvetzuren hebben.

Meer doden door transvetten dan in het verkeer !

En wat doet de overheid? Helemaal niets, in dit geval wordt de vervuiler beloond en kijkt de overheid toe. Dit noemen ze in Den Haag preventie.

Attentie: earth-matters.nlBron: transvetzuren.com

Voeg toe aan: