Zoeken
 


Assange: Facebook is spionagemachine

Laatste wijziging: woensdag 4 mei 2011 om 09:28, 3417 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 4 mei 2011

Volgens Wikileaks-medeoprichter Julian Assange hebben Amerikaanse inlichtingendiensten vrije toegang tot informatie op sociale netwerken zoals Facebook.

Assange deed zijn uitspraken in een video-interview met Russia Today. De interviewster vroeg hoe belangrijk netwerken als Twitter en Facebook waren bij de opstanden in het Midden-Oosten. Daarop verlegde Assange de focus van het onderwerp naar eventueel misbruik door de VS.

“Facebook is veruit de aantrekkelijkste spionagemachine die ooit werd uitgevonden”, zegt hij. “We hebben de meest samenhangende database ter wereld. Namen, adressen, relaties, locatie, communicatie, familieleden... Allemaal bewaard in de VS, allemaal toegankelijk voor de VS.”

Aparte interface
Assange gaat nog een stap verder. Volgens hem hebben dergelijke sites zelfs een aangepaste interface voor Amerikaanse inlichtingendiensten. Zo kunnen ze zelf naar believen informatie over gebruikers opvragen.

De sociaalnetwerksites worden volgens Assange niet door de Amerikaanse overheid bestuurd. Maar omdat het te duur is om gegevens individueel op te vragen, hebben de sites volgens hem een geautomatiseerd systeem opgezet om informatie op te vragen.

Bewijs?
Op zich uit Assange zware beschuldigingen naar netwerksites zonder concrete bewijzen op tafel te leggen. Al is het voor inlichtingendiensten inderdaad mogelijk om dergelijke informatie te achterhalen. Informatie op Amerikaanse servers kan bijvoorbeeld door de VS worden opgevraagd voor juridische doeleinden. Al moet het dan gaan om individuele gevallen en niet om voortdurende informatievergaring.Bron: zdnet.nl

Voeg toe aan: