Zoeken
 


Batarij op Water moet 3 miljard mensen van energie voorzien

Laatste wijziging: maandag 2 mei 2011 om 09:16, 3626 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 2 mei 2011

Al tijden probeerd men schone technologieen op de markt te brengen, maar telkens brengt het of te weinig op, of de ideen worden opgekocht door grote bedrijven, zodat het juist niet op de markt terecht komt en we afhankelijk blijven van olie. Het Indiase bedrijf Tata dat in 2008 de nano-auto op de markt bracht voor mensen met een beperkt budget, wil nu drie miljard mensen van energie gaan voorzien.

Hiervoor zijn ze een samenwerking aan gegaan met het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Omgekeerde fotosynthese

Daniel Nocera, wetenschapper aan het MIT-lab en oprichter van SunCatalytix, werkt aan een nieuwe methode om energie uit water te halen. Het onderzoeksteam van Nocera slaagde erin om fotosynthese, het proces waarmee planten hun energie uit zon halen, te imiteren. Door met zonlicht water in zuurstof en waterstof te splitsen, komt energie vrij.

Efficiënter dan zonnepanelen

Het prototype bleek niet alleen te werken, het haalde meteen ook een hogere efficiëntie dan de huidige zonnepanelen. Tata hoopt zo kleine energiecentrales te ontwikkelen, ter grote van een koelkast. De “mini-energiecentrale” kan in ontwikkelingslanden voor een revolutie zorgen. Het water hoeft immers niet helder te zijn, waardoor afvalwater gebruikt kan worden. De apparaten zouden drie miljard mensen van stroom kunnen voorzien die het nu zonder elektriciteit moeten stellen.

 

 

Bronnen: IPS, Livemint



Bron: free-spirit-insight.nl

Voeg toe aan: