Zoeken
 


Duizenden Duitse nucleaire brandstofelementen vermist

Laatste wijziging: woensdag 6 april 2011 om 21:00, 2130 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 6 april 2011

In Duitsland heerst verwarring over het lot van enkele duizenden brandstofelementen die tussen 1967 en 1988 werden gebruikt in een nucleaire onderzoekreactor in Jülich, zo'n 30 kilometer van Aken. Volgens weekblad Der Spiegel zijn de kogels radioactief materiaal ter grootte van tennisballen verdwenen. De autoriteiten bestrijden dat, maar spreken elkaar tegen, melden Duitse media.

Volgens Svenja Schulze, wetenschapsminister van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, zijn de 2.285 brandstofkogels "naar alle waarschijnlijkheid" beland in een opslagplaats voor kernafval in Asse, in de deelstaat Nedersaksen. De federale overheidsdienst die dat centrum beheert, spreekt dat evenwel tegen. In Asse mag alleen laagradioactief materiaal worden opgeslagen en geen nucleaire brandstof.

Laksheid
Over de verblijfplaats van het afval blijkt nergens betrouwbare informatie op papier te staan, tot woede van met name de Groenen in Noord-Rijnland-Westfalen. Zij vinden al jaren dat Duitsland veel te laks omspringt met kernafval en zien dat opnieuw bevestigd. De kwestie komt op het moment dat in Duitsland een fel debat woedt over de toekomst van kernenergie, naar aanleiding van de nucleaire crisis in Japan als gevolg van de aardbeving en tsunami op 11 maart.

Inhoud
Het afval bevat volgens de Groenen, die fel tegen kernenergie zijn, onder meer splijtstoffen als thorium, uranium en mogelijk ook het zeer gevaarlijke plutonium. Als het in verkeerde handen valt, kan het dienen als grondstof voor bijvoorbeeld een vuile bom, waarschuwt Hans-Christian Markert, de milieuwoordvoerder van de linkse partij in het regionale parlement van Noord-Rijnland-Westfalen. Een vuile bom is een conventioneel explosief dat omhuld is met radioactief materiaal. (anp/sam)Bron: demorgen.be

Voeg toe aan: