Zoeken
 


Hack de overheid

Laatste wijziging: donderdag 31 maart 2011 om 08:52, 2185 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 31 maart 2011

De overheid is een grote verzamelaar van data en beschikt over enorme hoeveelheden informatie waar ambtenaren zo nu en dan boven wakker schrikken. Hack de overheid is een club / collectief van jonge IT ‘ ers die deze data ontsluiten voor het publiek middels apps en websites. Zo hebben ze onlangs de Kamer van Koophandel een stuk klantvriendelijker gemaakt. De openingstijden zijn nu 24/7 !

Nu staat samenwerken met de overheid in libertarische kringen gelijk aan vloeken in de kerk maar je kan het ook zo bekijken:  de data is er toch al dus kan het beter voor iedereen inzichtelijk zijn. Daarnaast is Hack de overheid een particulier collectief. Zij eisen de informatie, die de overheid van ons heeft afgenomen, terug. Ook tonen zij gelijk aan dat de overheid ongeschikt is om grootschalig data te verwerken en te distribueren.

Al met al kan het ontsluiten van informatie via het Open Data project leiden tot het (verder) eroderen van overheidsmacht en invloed.  Een voorbeeld. In Amsterdam weet het GVB exact welke bus, tram of metro waar is. Real time informatie dus in plaats van een dienstregeling. Als Hack de overheid deze data heeft, kunnen ze daar een applicatie van maken waardoor jij een seintje krijgt op het moment dat je gebruik wilt maken van het OV.  Hiermee verdwijnt tevens een stukje macht van het GVB – de hulpeloos wachtenden in de regen in ‘t bushokje hopend op een teken van leven waar hun bus of tram blijft.

Hack de overheid heeft ook Apps for Amsterdam opgericht waar applicaties uit Amsterdamse data ontwikkeld kunnen worden. Hetzelfde initiatief kan grootstedelijk uitgebreid worden met Apps for Utrecht, Rotterdam, Enschede etc.

Het terughalen van data door de burgers van de overheid is een stap in de goede richting waar de trend jarenlang het eisen, oppotten en verbergen was.Bron: vrijspreker.nl

Voeg toe aan: