Zoeken
 


Jacht op verboden gsm-jammers op Marktplaats

Laatste wijziging: donderdag 31 maart 2011 om 08:46, 3349 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 31 maart 2011

Agentschap Telecom speurt koopjessite Marktplaats.nl af naar zogeheten jammers, stoorzenders die het gsm- en gps-verkeer kunnen frustreren. Gebruik en handel in die apparaten is illegaal.

Het agentschap zegt in de afgelopen maanden steeds meer klachten te krijgen van aanbieders van mobiele telefoonnetwerken. Ook hulpdiensten, als politie, brandweer en ambulance, zouden in toenemende mate hinder van de stoorzenders ondervinden. Zij zouden in noodgevallen regelmatig niet meer onderling kunnen communiceren. “Dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren”, zegt het agentschap in een verklaring.

Het agentschap wijst erop dat het aanbieden van de jammers bij wet verboden is. “Dus ook op Martplaats.” De site zelf zegt onmogelijke alle 300.000 nieuwe advertenties per dag te kunenn controleren op legaliteit en heeft daar ook niet de expertise voor. De site doet daarom een beroep op Agentschap Telecom.

Bij herhaling aangifte

Het agentschap zal bij het aantreffen van een advertentie voor jammers dit melden aan Marktplaats, die de advertentie vervolgens verwijdert. De adverteerder krijgt hierover een bericht en kan zich bij vragen vervoegen bij het agentschap. De laatste zal in eerste instantie nog niet tot aangifte overgaan. Pas als blijkt dat een adverteerder herhaaldelijk over de schreef gaat, wordt actie ondernomen. In dat geval vordert het agentschap de gegevens van de adverteerder voor strafrechtelijk onderzoek.

Het agentschap heeft overigens ook met de eigenaar van Marktplaats, eBay, samenwerking in voorbereiding om in Europees verband naar aanbieders van jammers te zoeken. Ook wordt dit jaar actief onderzoek gedaan naar andere verkoopkanalen van jammers, zoals webshops en zo geheten spyshops.Bron: webwereld.nl

Voeg toe aan: