Zoeken
 


Ultieme spion zit in je broekzak

Laatste wijziging: donderdag 31 maart 2011 om 08:32, 3630 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 31 maart 2011

Een Duitse politicus heeft zijn mobiele provider gevraagd welke gegevens ze allemaal over hem bijhouden. Onrustwekkend veel, zo blijkt.

In een half jaar tijd heeft de telefoon van de Duitse groene politicus Malte Spitz liefst 35.831 keer gegevens verstuurd naar zijn telecomprovider. En Spitz heeft al deze gegevens gebundeld in één Excel-bestand, dat hij ook online heeft gezet.

Elk stukje informatie apart is vrij onschuldig, maar met alle gegevens samen kun je de hele handel en wandel van de politicus natrekken. En die gegevens houden telecomproviders dus van iedere klant bij.

Leven reconstrueren
Het profiel van Spitz vertelt een hele hoop meer dan de gemiddelde telefoonfactuur: wanneer hij over straat wandelde, wanneer hij een trein nam en wanneer hij in een vliegtuig zat. Het is ook duidelijk welke steden hij bezocht, waar hij werkte en sliep en wanneer hij telefonisch beschikbaar was en wanneer niet.

Uit de gegevens is zelfs af te leiden wanneer hij liever telefoneerde of wanneer hij een sms’je verkoos. Zelfs de favoriete cafés zijn te vinden. Kort samengevat: aan de hand van deze gegevens kan een heel leven gereconstrueerd worden. Het ultieme spionagetoestel blijkt dus gewoon in onze broekzak te zitten.

Mash-up
De Duitse site Zeit Online heeft de gegevens in een grafische weergave gegoten en gekoppeld aan de tweets en de blogposts van elk moment. Dat is wat een goede onderzoeker ook zou doen als hij iemand moet observeren.

Om de gegevens los te krijgen van Deutsche Telekom heeft Spitz hen trouwens voor de rechter moeten dagen. De gegevens van Spitz’ telefoonoperator zijn ook als rekenblad te downloaden.Bron: zdnet.nl

Voeg toe aan: