Zoeken
 


Wereldvoedselprobleem binnenkort opgelost?

Laatste wijziging: donderdag 31 maart 2011 om 08:29, 4530 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 31 maart 2011

Het klinkt ongelooflijk, maar het is mogelijk om... een eind te maken aan de 'verwoestijning' van grote gebieden! Waardoor er tegelijk een eind kan komen aan het wereldvoedselprobleem. Door het toepassen van een revolutionaire nieuwe techniek kunnen tegen éénmalige en tamelijk lage kosten, grote dorre en onvruchtbare oppervlaktes weer vruchtbaar worden gemaakt.

Het werkt écht!
De Nederlander Peter Westerveld heeft in de jaren dat hij in Tanzania woonde en werkte, het land in een onrustbarend tempo zien 'verwoestijnen'. Hij kwam na bestudering van het landschap en de klimaatomstandigheden, op een werkelijk geniale oplossing voor de steeds verder toenemende ontbossing.
Westerveld bedacht een methode waarmee de snelle verschraling en uitdroging van de grond omkeerbaar werd. Door het graven van greppels in het landschap, weet hij de dorre woestijngrond snel en volledig in vruchtbare grond te veranderen. Dit is inmiddels al toegepast en heeft ook uitstekend gewerkt, tot intense vreugde van de lokale Masai.
Door het graven van de greppels in de uitgedroogde bodem, wordt het regenwater goed door de grond opgenomen en vrijwel verdampingsvrij opgeslagen. De verzilting en erosie van de bodem wordt hierdoor gestopt en zelfs bij weinig neerslag, kunnen gras- en plantenzaden gaan ontkiemen en groeien. De wateropslagcapaciteit van de bodem neemt steeds verder toe, zodat ook de vegetatie toeneemt. Deze methode werkt zelfs in gebieden waar jaarlijks... minder dan 100 mm. regen valt!

Milieu
Er zal wereldwijd aan herbebossing gewerkt móeten worden. Niet alleen vanwege het steeds verder toenemende voedseltekort, maar óók in verband met de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen. Het milieu zou hier in meerdere opzichten héél veel baat bij kunnen hebben. Op het onderstaande filmpje is te zien en horen hoe de zeer betrokken Westerveld tot zijn methode is gekomen...

 Bron: bangersisters.nl

Voeg toe aan: