Zoeken
 


Wat is er verkeerd aan ons eten?

Laatste wijziging: donderdag 8 januari 2009 om 18:51, 1740 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 8 januari 2009


Wat is meer intiem, wat is meer universeel dan voedsel? Bepalen we nog zelf wat we binnenkrijgen als we producten uit de supermarkt eten? De Nederlandse overheid stelt dat een gevarieerde voeding voldoende vitamines en mineralen bevat en heeft dat zelfs in wetsregels vastgelegd. Grootschalig wetenschappelijk onderzoek toont echter het tegendeel aan. Onze voeding bevat volgens dit onderzoek te weinig selenium, chroom, vitamine A, magnesium, B6 en zink. En voor bepaalde bevolkingsgroepen ook te weinig foliumzuur en ijzer. Popeye zou nu tweehonderd blikken spinazie moeten eten om dezelfde hoeveelheid ijzer binnen te krijgen als vijftig jaar geleden in één blikje zat. Bovendien is de balans tussen de verschillende essentiële vetzuren, door een jaren lange verkeerde voorlichting, ernstig verstoord.

En dan hebben we het nog niet eens of de wijze waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Wie weet er nou echt wat er in een koekje zit of een pak vla? Daarnaast  is er nog een revolutie gaande in de landbouw wereldwijd, die de aard van ons voedsel in de kern zal veranderen: genetische manipulatie.

The Future of Food biedt een diepgaand onderzoek over het patenteren van leven, en het wetenschappelijke proces van genetische manipulatie. Met als voorbeeld de VS en Canada worden landbouw, honger en overvloed in historisch en mondiaal perspectief geplaatst. Verwevenheid tussen politiek en belangen van de biotechindustrie worden gedemonstreerd. Ethische en economische consequenties voor boeren en landbouw worden inzichtelijk. Alternatieven worden genoemd. Deze film daagt een ieder uit om een standpunt te bepalen t.a.v. dit onderwerp. Een bedrijf gaat hier wel heel ver in: het Amerikaanse Monsanto.

Hieronder nog een lezing van Mark Bittman, New York Times culinair schrijver, over de problemen van ons voedsel (te vet, te veel, te weinig vitaminen etc.).Bron: blijfdenken

Voeg toe aan: