Zoeken
 


Oudste menselijke resten van Amerika gevonden

Laatste wijziging: dinsdag 1 maart 2011 om 15:53, 3365 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 1 maart 2011

ALASKA – Archeologen hebben in Alaska de resten van een drie-jarig kind gevonden. Het zouden de oudste menselijke resten van het contintent kunnen zijn. Aan de hand van koolstof-14 dateringen heeft men bepaald dat het kind ongeveer 11 500 jaar geleden is doodgegaan. De doodsoorzaak kan niet meer achterhaald worden.

De vondst werd gedaan in de haardkuil van wat ooit een woning was. Het huis stond in centraal Alaska, vlakbij de Tanana rivier. Het kind is in de haardkuil gecremeerd, waardoor nog ongeveer 20% van het botmateriaal is overgebleven. Dat het kind op zo´n centrale plaats in het huis is gecremeerd, zou aangeven dat het om een belangrijk lid van de familie ging.

In de haardkuil werden niet alleen de resten van het kind gevonden, maar ook botjes van kleine zoogdieren, vogels en vissen, samen met wat plantenresten. De overblijfselen van het kind lagen het meest bovenin, waardoor wordt aangenomen dat de vuurplaats niet was ontworpen als graf.

Aan de hand van de stratigrafie is men tot de volgende hypothese gekomen:

Een klein groepje mensen jaagde en foerageerde in het gebied. Onder hen waren volwassen vrouwen en jonge kinderen. In hun woning groeven zij een kuil om in te koken en voedselresten en afval in te werpen. Het kind overleed en werd in de haardkuil gecremeerd. De kuil werd opgevuld met gewone aarde. Niet lang hierna verliet men de woning.

Het kind leefde aan de laatste extreem koude periode van de ijstijd, toen de Beringer landbrug mogelijk nog intact was, of pas was verdwenen. Het kind heeft waarschijnlijk banden met zowel bewoners uit het noord-oosten van Azie, als met native-americans. Om hun cultuur te respecteren, werken archeologen en native-amercans nauw samen in dit onderzoek.

De site is niet alleen belangrijk vanwege de oudste menselijke resten, maar ook de oudste aanwijzing voor permanente bewoning is hier gevonden. Tot dusver vond men uit die periode alleen resten van tijdelijke kampementen.

Bron: FoxNews.com 24-02-2011, Summit County voice 01-03-1011Bron: archadis.nl

Voeg toe aan: