Zoeken
 


Wetenschappers besturen auto met gedachten

Laatste wijziging: dinsdag 22 februari 2011 om 16:09, 3210 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 22 februari 2011

AMSTERDAM – Duitse wetenschappers hebben een auto ontwikkeld die mensen rechtstreeks met hun hersenen kunnen besturen.

De auto met de naam BrainDriver meet de hersenactiviteit van de bestuurder met behulp van een headset.

Verschillende patronen van hersenactiviteit worden door de software van de auto gekoppeld aan acties, zoals gas geven, remmen en naar links of rechts sturen. Het voertuig is ontwikkeld door een team wetenschappers van de Vrije Universiteit in Berlijn, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Filmpje

De onderzoekers hebben een filmpje vrijgegeven waarop te zien is hoe een proefpersoon het nieuw ontwikkelde systeem bestuurt op een oud vliegveld.

De testrit in de video verloopt voorspoedig, maar er zit nog wel een kleine vertraging in de besturing. BrainDriver is dan ook niet geschikt voor gebruik op de openbare weg.

“De BrainDriver applicatie is natuurlijk een demonstratie en nog niet gebruiksklaar”, verklaart hoofdonderzoeker Raul Rojas. “Maar in de toekomst bieden interfaces waarbij mensen en machines op deze manier met elkaar communiceren veel mogelijkheden om een auto op een autonome manier te besturen.”

Training

Bestuurders moeten voordat ze in de auto plaats nemen overigens een training volgen waarbij ze verschillende de verschillende patronen van hersenactiviteit leren activeren in hun brein.

De wetenschappers hebben nog geen concrete plannen om een versie van BrainDriver te ontwikkelen die door consumenten kan worden aangeschaft.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: