Zoeken
 


Zuid-China heeft last van zonnestorm

Laatste wijziging: donderdag 17 februari 2011 om 10:11, 4458 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 17 februari 2011

PEKING - De zwaarste zonnestorm in vier jaar tijd heeft in het zuiden van China geleid tot verstoring van de radiocommunicatie. Dat hebben staatsmedia donderdag gemeld. Chinese experts denken dat de problemen nog wel drie dagen kunnen duren.

Een zonnestorm bestaat uit protonen en elektronen die loskomen van de zon en met enorme snelheid de kosmos in worden geslingerd. De deeltjes kunnen in de buurt van de polen de aarde bereiken en krijgen daar een elektrische lading.

De afgelopen jaren is de zon niet erg actief geweest. De laatste keer dat de zon een grote wolk geladen deeltjes richting aarde schoot was in 2003. Toen viel in Zweden de elektriciteit uit en hielden navigatiesystemen van vliegtuigen ermee op.

De aarde krijgt donderdag te maken met de effecten van de zonnestorm. De kans is groot dat gps-systemen in bijvoorbeeld auto's en op mobiele apparatuur met storingen te maken krijgen. Ook dreigen problemen met het radioverkeer in de luchtvaart. (ANP/AFP) Bron: ad.nl

Voeg toe aan: