Zoeken
 


"Vrijheid en welvaart belangrijker dan klimaat"

Laatste wijziging: woensdag 7 januari 2009 om 22:20, 2293 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 7 januari 2009


De Tsjechische president Vaclav Klaus wil de economische recessie oplossen door milieuwetten af te zwakken.

Volgens Tsjechisch president Vaclav Klaus wordt de opwarming van het klimaat misbruikt door onruststokers om de persoonlijke vrijheid te beknotten. In een opiniestuk in de Britse krant The Financial Times stelde de notoire euroscepticus en ultraliberaal voor te snoeien in de sociale regels en de milieuwetten.

Economische crisis
Klaus liet in The Financial Times zijn licht schijnen over de financiële en economische crisis. Volgens de president is een sterkere regulering van de financiële markten op dit moment geen prioriteit. Dat zou de recessie enkel maar verlengen.

Normen afzwakken
Volgens Klaus is het nuttiger om het mes te zetten in een aantal beperkingen op het private initiatief. "Het beste wat we nu kunnen doen is verscheidene normen inzake arbeid, milieu, sociale zaken en gezondheid tijdelijk af te zwakken of zelfs te schrappen, want ze blokkeren rationele menselijke activiteit, meer dan wat dan ook."

Vrijheid beknotten
Klaus bekritiseert ook de EU-doelstellingen in de strijd tegen klimaatverandering. Volgens hem is de huidige opwarming van de aarde niet uniek of zorgwekkend en wordt het thema misbruikt door onruststokers om de vrijheid te beknotten.

Welvaart boven klimaat
"We kunnen erop rekenen dat de Tsjechische regering zich inzake klimaatverandering niet zal opwerpen als de paniekzaaier bij uitstek. De Tsjechen denken dat vrijheid en welvaart meer wordt bedreigd dan het klimaat", stelt hij.

Ceremoniële functie
In Tsjechië heeft de president in principe enkel een ceremoniële functie. Klaus neemt echter geen blad voor de mond en premier Mirek Topolanek moest in het verleden al meermaals zijn Europese collega's sussen en beklemtonen dat de president niet namens de regering spreekt.

Kwaad bloed
Bij eurowatchers rees de voorbije maanden niettemin de vraag hoe en in welke mate Klaus op het EU-voorzitterschap van de regering zal wegen. Een ontmoeting met de leiders van het Europees Parlement ontaardde deze maand reeds in een fikse rel en ook het opiniestuk in The Financial Times zet kwaad bloed in het halfrond.

Vooruitgang terugdraaien
De socialistische fractie van het Europese Parlement vindt het artikel "totaal onaanvaardbaar". "Klaus probeert de klok van zestig jaar vooruitgang, die miljoenen mensen in Europa vrede en welvaart heeft gebracht, terug te draaien", verklaarde fractieleider Martin Schulz in een mededeling. (belga/adb)Bron: hln

Voeg toe aan: