Zoeken
 


Scherpe daling werkgelegenheid in Verenigde Staten

Laatste wijziging: woensdag 7 januari 2009 om 19:50, 2037 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 7 januari 2009

 

De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is in december sterk gedaald. Volgende loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing (ADP) zijn er in december bijna 700.000 banen verloren gegaan.

Volgens ADP is het aantal banen in de private sector met 693.000 afgenomen tegen een afname van 476.000 een maand eerder. Het cijfer over november is omhoog bijgesteld, van een eerder gerapporteerde afname van 250.000, op basis van een nieuwe rekenmethode.

Hoger dan verwacht

Het cijfer is een stuk hoger dan van te voren was ingeschat. Economen verwachtten een verlies in december van 515.000 banen.Het meeste banenverlies had plaats in de dienstverlenende sector, waar 473.000 banen verloren gingen in december. Verwacht wordt dat ook het zwaarwegende officiële cijfer van het Amerikaanse ministerie van arbeid een forse verslechtering van de arbeidsmarkt laat zien.

Middelgrote bedrijven, die tussen de 50 en 499 medewerkers in dienst hebben, zagen een banenverlies van 321.000. Bij kleine bedrijven, met minder dan 50 medewerkers, bedroeg het banenverlies 281.000.

Recessie heeft zich verspreid

'De scherpe afname van werkgelegenheid bij de kleine en middelgrote bedrijven laat duidelijk zien dat de recessie zich heeft verspreid buiten de industrie- en bouwsectoren', zei Joel Prakken, voorzitter van Macroeconomic Advisers, LLC, dat het onderzoek voor ADP heeft uitgevoerd.

'In december daalde het aantal banen in de bouw met 102.000, voor de 21ste maand op rij. Sinds januari 2007 zijn er in de bouw 809.000 banen verloren gegaan', voegde Prakken toe.

Betere overeenstemming met officiële cijfer

De methode die ADP gebruikt om de cijfers te berekenen is per december aangepast zodat het beter overeenstemt met het officiele werkgelegenheidscijfer van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

Aanstaande vrijdag komt het officiele cijfer over december naar buiten, om 14.30 uur. Economen verwachten dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten met 500.000 banen zal zijn gedaald. De afgelopen maanden viel het cijfer echter steeds slechter uit dan de gemiddelde analistenraming vooraf.

ING zeer pessimistisch

Analisten van ING Wholesale Banking zijn zeer pessimistisch over de Amerikaanse arbeidsmarkt de komende maanden. Voor aankomende vrijdag gaan zij uit van een daling van het aantal banen met 775.000, al kan dit op grond van de jongste cijfers iets lager uitvallen.

Voor de maanden daarna achten zij het echter niet ondenkbaar dat er per maand een miljoen banen verloren gaan, zo schrijven zij in een rapport dat dinsdagavond is gepubliceerd. 'Wij lopen daarmee het risico om te klinken als "Dr. Evil", maar het is een erg realistische mogelijkheid', aldus hoofdeconoom Rob Carnell.

Een daling van een miljoen banen in een maand tijd is nooit eerder vertoond. Het hoogste niveau lag op 602.000 in december 1974. Carnell wijst er echter op dat de arbeidsmarkt sindsdien fors is gegroeid. Een daling van 1,1 miljoen banen zou qua zwaarte pas in de buurt komen bij het slechtste cijfer tot nu toe. Bron: fd.nl

Voeg toe aan: