Zoeken
 


Universum is 250 keer groter dan het zichtbare heelal

Laatste wijziging: vrijdag 4 februari 2011 om 12:05, 3644 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 4 februari 2011

Het universum is 13,7 miljard jaar oud. Toch kunnen we objecten zien die veel verder weg zijn. Het heelal dijt uit, waardoor de fotonen in de kosmische achtergrondstraling 45 miljard lichtjaar reisden om er te komen. Hierdoor heeft het zichtbare universum een doorsnee van circa 90 miljard lichtjaar. Toch is het heelal minimaal 250 keer groter, zo blijkt uit een nieuwe wiskundige berekening.

Het zichtbare universum heeft een doorsnee van 90 miljard lichtjaar. U vraagt zich vast af hoe dit mogelijk is, want als licht een snelheid heeft van 300.000 per seconde, dan hoort het heelal een doorsnee van 28 miljard lichtjaar te hebben. Stelt u zich eens twee auto’s voor, die uit elkaar rijden. Na 14 minuten heeft iedere auto 14 kilometer afgelegd, oftewel de afstand tussen de twee auto’s is 28 kilometer. Maar er is een twist! Niet alleen de auto’s bewegen, ook de autoweg beweegt, net zoals rolpaden op een vliegveld. Oftewel, de auto’s zijn veel verder dan 28 kilometer uit elkaar. Hierdoor kan het zichtbare universum veel groter zijn dan 28 miljard lichtjaar.

Bron / Lees verder op Scientias.nlVoeg toe aan: