Zoeken
 


Griepprik werkt niet

Laatste wijziging: vrijdag 4 februari 2011 om 11:48, 4036 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 4 februari 2011

AMSTERDAM - Mensen die zijn gevaccineerd tegen griep krijgen even vaak griep als niet-gevaccineerden. Dat meldt opiniepeiler Maurice De Hond op basis van onderzoek onder vijftienduizend Nederlanders, met en zonder griepprik. Uit het onderzoek zou blijken dat er nauwelijks voordeel te behalen is met de griepprik.

In tegenstelling tot wat het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beweert, zorgt de prik er volgens De Hond helemaal niet voor dat de kans om griep op te lopen 'veel kleiner' wordt.

Bij het onderzoek is rekening gehouden met het feit dat veertig procent van de ondervraagden ten onrechte beweert griep te hebben gehad.

Van de kinderen van zes maanden tot 4 jaar oud die eind 2009 zijn gevaccineerd, blijkt 26 procent griep te hebben gehad. Van de leeftijdsgenoten zonder prik was dat 23 procent. Ook bij oudere groepen ontlopen de percentages grieppatiënten onder gevaccineerden en niet-gevaccineerden elkaar ook nauwelijks.

Beter beeld

 

De Hond zegt met zijn onderzoek een veel beter beeld te geven van de werkelijke omvang van de griepbesmettingen, omdat het RIVM slechts een fractie van de besmettingen registreert. De meeste mensen gaan simpelweg niet naar de dokter.

Jaarlijks krijgen zo'n drie miljoen mensen, voornamelijk ouderen en andere risicogroepen, een griepprik. De Hond pleit naar een onafhankelijk onderzoek naar het nut van de vaccinatie. Volgens hem is er jaarlijks een vermogen gemoeid met de vaccinatieronde.

De griepprik zorgt er volgens het RIVM niet alleen voor dat de kans op griep kleiner wordt. Ook zou het verloop van de ziekte milder zijn bij mensen die een prik hebben gehad. Dat laatste wordt door De Hond niet betwist.

Milde epidemie

 

Het RIVM spreekt nog altijd van een milde griepepidemie. Per honderdduizend Nederlanders hebben er volgens de meldingen van huisartsen momenteel zeker honderd griep. Vanaf twee weken achtereen meer dan 51 wordt gesproken van een epidemie.

Aan griep - gewone seizoensgriep en Mexicaanse griep - sterven jaarlijks tussen de honderd en tweeduizend mensen. De symptomen van griep, die vaak wordt verward met een verkoudheid, zijn hevige koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast hebben grieppatiënten vaak last van keelpijn en droge hoest.

Bekijk onze special over griep en verkoudheid

Noot redactie:

hahahaha, zo leuk dit hé.... kijken wie er nu lacht!



Bron: nu.nl

Voeg toe aan: