Zoeken
 


Ierland drukt zelf geld, dat kán toch niet

Laatste wijziging: maandag 17 januari 2011 om 16:19, 3867 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 17 januari 2011

Run op de banken
Dit weekeinde was Ierland weer in het nieuws en het was geen goed nieuws. Kort gezegd komt het erop neer dat Ierland momenteel een run op de banken van ongekende omvang meemaakt. Het is overduidelijk dat de Ieren geen enkele vertrouwen meer hebben in de overlevingskansen van hun banken. Dus weghalen dat geld en elders onderbrengen, bijvoorbeeld in Zwitserland. Want veel vertrouwen in de Euro hebben de Ieren niet en daar hebben ze geen ongelijk in.

Stemmen met de voeten
Ierland gaat in maart naar de stembus en dan is de kans groot dat het hele Europese reddingspakket in de prullenmand terecht komt of in ieder geval nadrukkelijk gewijzigd zal worden, uiteraard ten gunste van de Ieren. Voor de Ieren is de maat vol nu vooral Frankrijk erop blijft aandringen dat de gunstige vennootschapsbelasting van het land in lijn wordt gebracht met het Europese gemiddelde. Daarmee haal je de laatste pk’s uit de Ierse economische motor. Wie wil er dan nog investeren?

Gelddrukken door Ierland?
Echt bizar is dat de Ierse Centrale Bank een noodkrediet aan de aangesloten bank verstrekt ter hoogte van ruim 50 miljard euro en dat doet –nu komt het bizarre- door zelf geld bij te drukken. Even bij stilstaan. Zelf geld bij drukken? Dat mag toch alleen de ECB doen? Maar nee hoor, de ECB heeft er geen problemen mee zolang het maar niet gaat om hoeveelheden die ‘systemically significant’ zijn.

Inflatie
Bij mij brak de klomp. Ook omdat de ECB brutaal genoeg was om niet duidelijk te maken hoeveel geld er dan mag worden bijgedrukt. Hoeveel is nog acceptabel? Niet verbaasd ben ik over de waarschuwing van ECB-president Trichet voor mogelijke inflatie. Op deze manier ontstaat die gemakkelijk én –nog belangrijker- hou je inflatie niet in de hand. Kunnen we dat in Nederland ook niet doen? Een koud kunstje: ie, wie, waai weg zijn onze schulden.

Onfatsoenlijk
Nee, natuurlijk. Het is een onfatsoenlijke manier van omgaan gaan met naderende faillissementen van lidstaten. Dat het voor Ierland een noodgreep is begrijp ik. Maar helpen zal het niet. Want Ierland stort gewoon verder in. Eerst moet namelijk de weg naar beneden volledig worden afgelegd, voordat er weer bergtoppen in zicht kunnen komen. Ondertussen loopt het normale steunprogramma van de ECB richting Ierland op volle toeren verder. De meter staat momenteel op ruim 136 miljard euro. Dat is een smak geld en het einde is nog niet in zicht.

Besmetting
Is het lokaal bijdrukken van geld iets om je zorgen over te maken? Om drie redenen vind ik van wel. Ten eerste is er sprake van spelvervuiling als iedere lidstaat gewoon geld mag bijdrukken, maar niet alle lidstaten dat doen en er ook geen openheid is. Ten tweede ben ik benieuwd naar Griekenland. Daar verdwijnt ook heel wat geld naar het buitenland. Draaien de geldpersen ook in Athene? Ten derde ben ik bezorgd over de rekening. Die komt uiteindelijk bij de bevolking terecht, zowel linksom (via falende steunfondsen), als rechtsom (via inflatie en hogere rentes).

Protesteren?
Zal het Ierse beleid van geldverruiming de aandacht van de Europese bevolking trekken? Ik hoop het. Want dit kan echt niet. Tegelijkertijd zal niemand er iets aan kunnen doen en dat maakt sociaal onrustig. Want het gaat over ons persoonlijke lot. Dat is in handen van de duivel. De geldduivel.

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode



Bron: rtl.nl

Voeg toe aan: