De draaideur is ontwikkeld door Koninklijke Boon Edam op initiatief van architectenbureau RAU. In oktober 2008 is de draaideur geplaatst bij natuurcafé La Porte, waar voorheen de stationrestauratie was gevestigd. Het natuurcafé is ontworpen door RAU.

Draaideur Tourniket

Draaideuren zijn van origine een instrument om energie te besparen, de tocht krijgt geen kans om het binnenklimaat te verstoren. Bij de ‘Tourniket’ is men erin geslaagd om een draaideur te ontwikkelen die niet alleen energie bespaart, maar ook energie genereert zodra een persoon door de draaideur loopt.

Interesse vanuit de markt

Vanuit de markt is er veel interesse voor de draaideur. Reden hiervoor is dat er meer CO2-neutrale gebouwen worden gerealiseerd. Daarnaast past een energiebesparende draaideur in het groene beleid en uitstraling van grote bedrijven.

Donatie aan de OPAi

De energieopwekkende draaideur wordt in februari gepresenteerd op de Bouwbeurs in Utrecht. Voor iedere verkochte draaideur wordt een bedrag van € 360,- geschonken aan het One Planet Architecture Institute (OPAi). Dit is een internationaal platform die zich bezighoudt met duurzaamheid, energiebesparing, cradle-to-cradle, gezondheid en milieu.