Zoeken
 


Oproep tot bankrun wordt strafbaar

Laatste wijziging: maandag 3 januari 2011 om 16:40, 1798 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 3 januari 2011

AMSTERDAM - Het oproepen tot een bankrun wordt strafbaar. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) werken in een wetsvoorstel waarin dat wordt geregeld.

Dat schrijven ze in een brief die donderdag aan de Tweede Kamer is gestuurd. De veroorzaker van een bankrun kan straks worden veroordeeld tot maximaal vier jaar cel, plus een geldboete van 19.000 euro.

Vorig jaar riep Pieter Lakeman in het ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland rekeninghouders op om hun geld weg te halen bij de DSB Bank. Mede door die oproep ging de bank uiteindelijk ten onder.


Volgens de ministers zijn banken erg gevoelig voor zulke oproepen en verdienen ze strafrechtelijke bescherming. Begin januari wordt een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer gestuurd.

Invloed

Een bankrun leidt volgens hen niet alleen tot chaos bij de betreffende bank, maar zorgt er ook voor dat banken minder snel geld aan elkaar lenen en heeft dus invloed op het gehele maatschappelijke leven.

Het vorige kabinet had naar aanleiding van de bevindingen van de commissie die de val van de DSB Bank onderzocht al beloofd te onderzoeken of het oproepen tot een bankrun strafbaar kon worden gesteld. De mogelijkheden daartoe zijn nu nog beperkt.

Noot redactie:

Wederom de omgekeerde wereld. Jep we leven er nog steeds in...tenminste..de meeste nog :-)

Het strafbaar maken van een bankrun zegt meer over de banken en politiek zelf. Als de banken hun menselijke verstand en hart gebruiken, politiek de juiste controle uitvoeren dan zou er niks aan de hand zijn en zal niemand een geldig reden hebben om op te roepen tot een bankrun.  Juist door wanbeleid en slechte handelswijze van banken en politiek is er zoveel onrechtvaardigheid aan dat we wel moeten oproepen tot een bankrun. Deze twee partijen hebben gefaald. En nu dekken politiek en de banken zich in door een verbod op te stellen? Er gebeuren idiote onrechtvaardige handelingen bij de banken en de burgers mogen er niks van zeggen. Wetmisbruik noemen we dat... we zien het overal in terug. En ook daar mogen we niks van zeggen...zelfs een rechter niet. 

Ach de mensheid... lief volk maar niet altijd even snugger en zijn ze snugger dan zijn ze te lui :-)... Jah oke ik ook... alleen ik maak me niet zo druk om de wereld of de mensheid... de nieuwe wereld komt wel hehe..

we zullen zien welke weg de mensheid kiest.... ben benieuwd !Bron: nu.nl

Voeg toe aan: