Zoeken
 


Gemummificeerd bos gevonden binnen de Poolcirkel

Laatste wijziging: woensdag 22 december 2010 om 16:14, 3430 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 22 december 2010

Op een afgelegen eiland binnen de Canadese poolcirkel is een gemummificeerd bos gevonden. Deze vondst geeft wetenschappers een inzicht hoe planten reageerden op klimaatveranderingen in het verleden. Een studie die belangrijk is omdat op dit moment wetenschappers proberen uit te zoeken wat de impact van globale opwarming van de Aarde zal zijn op het Noordpoolgebied..

Het prehistorische bos werd gevonden op Ellesmere Island, in het Noorden van de Canadese poolcirkel en bestaat uit berken, lariksen, sparren en andere pijnbomen. Onderzoekswetenschapper Joel Barker van de Ohio State University ontdekte de site per toeval terwijl hij daar in 2009 kampeerde.

Gewapend met een onderzoeksbeurs keerde hij afgelopen zomer terug naar de plek die 2 tot 8 miljoen jaar geleden door een lawine begraven werd. De smeltende sneeuw van het vorige jaar legde de vondst bloot, waaronder de bewaarde overblijfselen van boomstammen, bladeren en naalden. Er zijn al ruim een dozijn van zulke bevroren bossen gevonden maar deze is het meest noordelijk.

Het bos bestond in een tijd waarin de temperaturen aldaar hoger waren maar al veranderden naar de barre koude omstandigheden van het heden. Het onderzoeksteam denkt dat het gebrek aan diversiteit aan bomen en de kleine bladeren laat zien dat het bos toen al zijn best moest doen om de snelle verandering van een bos met seizoenen naar een die het hele jaar groen is te overleven.Bron: quasi-mundo.nl

Voeg toe aan: