Zoeken
 


Vingerafdruk alleen voor de overheid

Laatste wijziging: donderdag 25 november 2010 om 15:01, 3068 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 25 november 2010

SCHEVENINGEN - Een vingerafdruk mag geen toegang geven tot zwembad of pretpark. Alleen de overheid mag zo'n scan gebruiken voor bijvoorbeeld het Elektronisch Patiëntendossier, Rijksdienst voor het Wegverkeer en gegevens van de Gemeentelijke Basis Administratie.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het ECP-EPN en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) hebben uitgevoerd en dat donderdag is verschenen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de burgers bij de bescherming van hun digitale identiteit een actiever beleid van de overheid verwachten. Anders zijn ze bang dat hun gegevens buiten het gezichtsveld van de overheid terechtkomen. Zo worden bijvoorbeeld paspoorten vaak gekopieerd en die gegevens komen dan terecht bij bedrijven en instellingen.

Uit de studie blijkt dat burgers het goed vinden dat de Staat voor dienstverlening digitale gegevens over hen verzamelt en dat ambtenaren die data gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor gegevens voor politie en justitie.

Bron / Lees verder: Nu.nlVoeg toe aan: