Zoeken
 


Risico bodyscan even groot als aanslag

Laatste wijziging: maandag 22 november 2010 om 16:53, 3189 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 22 november 2010

AMSTERDAM -  De even beroemde als beruchte X-ray full bodyscan, die op steeds meer luchthavens in gebruik wordt genomen, zou een even groot risico voor de veiligheid met zich mee brengen als de dreiging van een terroristische aanslag.

Zo luidt de verrassende conclusie van een Amerikaanse natuurkundige, verbonden aan de Arizona State University.

Peter Rez onderzocht de kans dat je komt te overlijden als gevolg van de straling van de scan. Die kans is, aldus de wetenschapper, 1 op 30 miljoen. Even groot als de kans om opgeblazen te worden door een terrorist.

"Zolang de scan werkt zoals wordt beweerd is er niets aan de hand, ik maak me alleen zorgen om de hoeveelheid straling die afkomstig is van het apparaat", aldus de professor. Rez ontdekte dat die soms hoger is dan de fabrikanten doen geloven.

Schadelijk

In tegenstelling tot eerdere onderzoeken beweert de Amerikaan dat de straling mogelijk schadelijk kan zijn, vooral wanneer iemand er regelmatig aan wordt blootgesteld. David Brenner, directeur van het Radiologisch onderzoekscentrum van Colombia University, bevestigde tegenover CNN dat een aantal mensen kanker zouden kunnen ontwikkelen door de straling.

Rez nuanceert wel meteen zijn eigen onderzoeksresultaat: "Zowel de kans op een aanslag als op een schadelijk gevolg van de bodyscan is nog steeds tien keer zo klein als getroffen worden door de bliksem."

Ontwikkelaars van de bodyscans geven aan het apparaat uitgebreid te hebben getest en verklaren dat de straling niet hoger is dan die waar we al regelmatig aan worden blootgesteld in het dagelijks leven.

De full bodyscan lag al eerder onder vuur vanwege mogelijke schending van de privacy. Het apparaat zou 'door de kleren van passagiers heen kunnen kijken'. Later bleek dat alleen de contouren van het lichaam zichtbaar zijn.

 



Bron: telegraaf.nl

Voeg toe aan: