Zoeken
 


Leger VS verwacht 'strategische schok' in 2009

Laatste wijziging: zaterdag 3 januari 2009 om 02:23, 2138 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 3 januari 2009

Bij een volgende crisis op Amerikaanse bodem zal het leger worden ingezet 

In een spraakmakend rapport van het Amerikaanse 'Army War College' staat de verwachting dat de nieuwe Amerikaanse regering van Barack Obama in de eerste 8 maanden van 2009 een 'strategische schok' te wachten staat. Mogelijke oorzaken die worden genoemd: een 'onvoorziene' economische ineenstorting, een ernstige publieke gezondheidscrisis of een 'catastrofale menselijke- of natuurramp'.

Het rapport, 'Known Unknowns: Unconventional Strategic Shocks in Defense Strategy Development' is geschreven door de voormalige luitenant-kolonel Nathan Freir en is recent door het 'War College', de denktank van het Amerikaanse leger, uitgegeven.

Door zo'n 'strategische schok', zoals bijvoorbeeld een totale economische ineenstorting, zal het volgens het rapport nodig zijn om het leger in te schakelen om de orde in de VS te handhaven en te herstellen. Eerder dit jaar kondigde het Pentagon al aan om 20.000 soldaten van NORTHCOM (Het Amerikaanse Noordelijke Commando) de komende 3 jaar te gaan trainen om te worden ingezet op Amerikaanse bodem.

In september werd al bekend dat de Eerste Brigade van de Derde Infanterie Divisie, die gediend heeft in Irak, vanaf 1 oktober 2008 zou worden ingezet in de VS (zie dit artikel van 23 september).

De laatste maanden wordt de wereld vanuit diverse hoge officiële kringen voorbereid op een niet nader genoemde wereldcrisis, die al snel in dit nieuwe jaar zou gaan uitbreken (zie: 'Internationale politici waarschuwen voor aanstaande wereldcrisis' - 22 oktober).

XanderBron: xandernieuws

Voeg toe aan: