Zoeken
 


Eindeloos Bewustzijn – De film (7-11-2010)

Laatste wijziging: vrijdag 12 november 2010 om 13:39, 6718 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 12 november 2010

Een beeld zegt meer dan duizend woorden
Omdat het vast een bijzondere film is (het boek is dik en compleet) wil ik jullie graag even op de hoogte stellen: Op 7 november 2010 zal op NED. 2 om 16.00 uur de nieuwe film ‘Eindeloos Bewustzijn’ worden uitgezonden door de BOS.

Voor de trailer zie de link: http://www.eindeloosbewustzijndefilm.nl/ 

De nieuwe productie: EINDELOOS BEWUSTZIJN DE FILM ging in première tijdens het 5e Internationale Boeddhistische Filmfestival in Pathé Tuschinski in Amsterdam op Zaterdag 9 oktober. Duur film: 60 minuten.

Toelichting:
Het boek Eindeloos Bewustzijn van cardioloog Pim van Lommel veranderde voor veel mensen het inzicht over het leven op een radicale wijze. Het boek is het resultaat van twintig jaar wetenschappelijk onderzoek naar ervaringen van mensen met een zogenaamde bijna-dood ervaring (of BDE). In de film Eindeloos Bewustzijn verkennen wij het transformatief karakter van vier BDE’s aan de hand van hun getuigenissen. Hoewel iedere persoon zijn eigen unieke ervaring beleefde zijn er opvallende aspecten die zij unaniem met elkaar delen. Mensen met een dergelijke ervaring zijn minder bang voor de dood. Verder tonen zij minder interesse voor uiterlijke en materiële zaken, voelen zich één met de natuur en bij velen van hen ontwikkelde zich een hoge intuïtieve en helende gave. De persoonlijke, vaak emotionele, verhalen krijgen context door discussies met een aantal belangrijke denkers op dit gebied. Eén van hen is Reinier Tilanus, hij ziet  overeenkomsten tussen Van Lommel’s kijk op bewustzijn en die van de oude Tibetaanse meesters. De Amerikaanse Raymond Moody, psycholoog en filosoof, die in 1975 BDE’s in de openbaarheid bracht met zijn bestseller ‘Life After Death’ licht zijn visie toe. Uiteraard is er in de film een belangrijke rol weggelegd voor Pim van Lommel zelf.

Regisseur Mark Verkerk (Buddha’s Lost Children) liet zich voor deze film onder andere inspireren door een stelling van Van Lommel:  “Als je ervan uitgaat dat de wetenschap materialistisch is, schakel je per definitie bewustzijn uit. Want bewustzijn is niet te meten. Ik kan nooit wetenschappelijk bewijzen dat iemand verliefd is of een schilderij heel mooi vindt. En toch is het de meest grote realiteit die een mens heeft. Dus stel ik dat je een ander soort wetenschap moet hebben die ook subjectieve elementen toelaat. Wetenschap is voor mij vragen stellen met een open geest.”

Regie & scenario: Mark Verkerk
Met: Pim van Lommel, Raymond Moody, Carlo Leget, Joke Endedijk-van der Jagt, Cindy Wielders, Paul Derks en Bart Sikken
Camera: Mark Verkerk en René Heijnen    Montage: Jos Driessen  
Redactie: Anne-Berthe van Chastelet-Emmen  Eindredactie: Babeth M. VanLoo 
Producent: Ton Okkerse   © 2010 EMS FILMS /Boeddhistische Omroep

Emsfilms.com

Lees ook: Eindeloos bewustzijn

Met dank aan Gio MeijerBron: argusoog.org

Voeg toe aan: