Zoeken
 


Koran en bijbel lijken meer op elkaar dan men denkt

Laatste wijziging: donderdag 28 oktober 2010 om 11:09, 4248 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 28 oktober 2010

Sinds een dominee in de VS aankondigde om op 11 september Korans te verbranden en die dag tot 'Burn a Koran-day' uitriep is er internationaal ophef over ontstaan. Wat velen over het hoofd zien is dat de Koran veel verhalen bevat die ook in de bijbel staan. Veel christenen en zelfs veel moslims weten dit niet omdat ze de Koran zelf niet hebben gelezen. Zij geloven wat hen verteld wordt door hun imams en/of hun omgeving.

Voor een beter begrip tussen moslims en christenen heeft filosofe Marlies ter Borg alle gemeenschappelijke verhalen uit de Koran en de Bijbel verkort naast elkaar gezet in het boek 'Koran en Bijbel in verhalen'.

Ze was namelijk hoogst verbaasd toen ze jaren geleden in een boekwinkel de Koran opensloeg en daarin het bijbel-verhaal over Christus las. In het Arabisch heet hij 'Isa' en God 'Allah'. Tot haar verrassing kwam ze in de Koran ook de andere bijbelse figuren tegen, zoals Abraham die in de Koran 'Ibrahiem' heet, of Jozef 'Joesoef' en Maria 'Marjam'. Ook in de Koran bouwt 'Noeh' (Noach) een Ark en drijft 'Mousa' (Mozes) in een mandje over het water. Zo kwam ze op het idee om het boek 'Bijbel en Koran in verhalen' te schrijven. Ze ploegde met behulp van Karima Bisschop van de website http://www.moslima.nl/ en godsdienstwetenschapper Marloes Keller van de IKON beide boeken door.

Ter Borg komt tot de conclusie dat "beide geloven zo op elkaar lijken dat je nauwelijks kunt spreken van een andere godsdienst". Ook zegt ze "Als Wilders de Koran wil verbieden en daarnaast zegt dat overspelige vrouwen volgens de islam gestenigd kunnen worden, moet hij er wel bij vertellen dat deze vorm van doodstraf niet in de Koran voorkomt, maar in de Bijbel. Van volksvertegenwoordigers en wetenschappers mogen wij verwachten dat ze de feiten zo volledig mogelijk weergeven. Anders is het moedwillige eenzijdige voorlichting. Of ze hebben te weinig dossierkennis. Dan zeg ik: U moet zich schamen. Maar iedereen neemt het over en loopt erachteraan". "Laat me dan eens zien waar het staat in de Koran of de Bijbel", vroeg Ter Borg zich steeds af bij het samenstellen van haar boek. Ze maakte daarbij gebruik van de Nederlandse Koranvertaling van Prof. dr. Fred Leemhuis, docent Arabisch en bijzonder hoogleraar Koranwetenschappen aan de Faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij vertaalde De Koran in 1989. Ook hij verteld dat Geert Wilders Koran-teksten verdraaid: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article520353.ece/Wilders_verdraait_teksten_uit_Koran

Uit het onderzoek van Marlies ter Borg blijkt ook dat er in de Koran niets staat over het moeten dragen van hoofddoekjes of sluiers door vrouwen. Wel staat er dat zowel mannen als vrouwen 'hun kuisheid' zouden moeten bewaren en dat vrouwen hun borsten beter kunnen bedekken.

Docu 'Een brug van verhalen' over de verschillen en overeenkomsten tussen de Bijbel en de Koran:
http://www.spirit24.nl/content/een-brug-van-verhalen-0

(De Video op YouTube in 2 delen:)
http://www.youtube.com/watch?v=x1sH0VBOLjM
http://www.youtube.com/watch?v=VCf_eJ5dRUo

De IKON en Radio Nederland Wereldomroep lanceerden op 6 december 2007 internationaal de website http://www.bijbelenkoran.nl/  en  www.quranandbible.net in het Engels, Nederlands en Arabisch. Hierop staan onder meer integrale teksten van de boeken in moderne vertalingen.

Wie zelf in het Nederlands én het Arabisch de Koran wilt lezen kan de heruitgave van de Nederlandse Koranvertaling van hoogleraar Fred Leemhuis uit 2007 lezen. De Arabische tekst van de Koran is in dat boek naast de Nederlandse vertaling geplaatst.
Boek 'De Koran' (vertaling Fred Leemhuis)
Jaar: 2007 (herdruk) uitg. Unieboek, 440p., 39,95 euro, ISBN 978 90 475 0314 9


Boek 'Koran en Bijbel in verhalen'
Marlies ter Borg en Karima Bisschop, uitg. Unieboek, 176p., 14,95 euro, ISBN 9789047503118.

Bronnen:
http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/article1493691.ece
http://www.bijbelenkoran.nl/generalinfo.php?lIntEntityId=24#

RoshanaBron: hetkanwel.net

Voeg toe aan: