Zoeken
 


Volgen en afluisteren via internet bemoeilijken

Laatste wijziging: dinsdag 12 oktober 2010 om 12:46, 2677 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 12 oktober 2010

AMSTERDAM - De continue poging om burgers in de gaten te houden en te controleren, vormt een bedreiging voor de vrijheden. Een rechtenprofessor wil het vrije internet met de kennis van bejaarden redden en een doosje maken dat technische gelijkheid biedt.

Voor professor Eben Moglen vormt de constante bewaking in de maatschappij een urgente bedreiging waartegen actie moet komen.

De hoogleraar aan Columbia in de Verenigde Staten, die al een advocatenkantoor voor open-sourcesoftware heeft, komt met een stichting.

Freedom Box

De stichting moet werken aan een goedkoop en goed uitziend apparaat, de Freedom Box, dat automatisch zoveel mogelijk internetverkeer versleutelt en een omweg biedt om eventueel gefilterde verbindingen toch mogelijk te maken. Het kastje moet mooier dan een iPhone zijn 'zonder dat Steve Jobs zich ermee bemoeit'.

Het apparaat, waarvan alle programmatuur gratis beschikbaar komt, moet weinig kosten, er goed uitzien en vooral veel functionaliteit bevatten. Belangrijk is dat sociale netwerken niet langer centraal werken maar decentraal. Dat maakt volgen en afluisteren van burgers moeilijker. Waar mogelijk gebruiken mensen de techniek in plaats van bijvoorbeeld Facebook zonder het te merken. "Je stapt dan geleidelijk naar iets privacyvriendelijks over."

Belangrijk is ook dat de technologie telefonie en opslag biedt. "Je slaat je gegevens versleuteld op bij vrienden, zodat het bewaard blijft en jij er alleen bij kunt", legt hij uit over het kastje. "Het is dus een gratis en veilige back-updienst."

Bron / Lees verder: Nu.nlVoeg toe aan: