Zoeken
 


Haal zieke PC's van het net

Laatste wijziging: woensdag 13 oktober 2010 om 19:55, 3651 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 13 oktober 2010

De opkomst van het internet, de snelle groei van alternatieve nieuwsbronnen en de vrije uitwisseling van informatie die daardoor is ontstaan is al jaren een grote zorg voor de machthebbers op onze planeet. Hun oplichterspraktijken, hun machtsspelletjes en hun geschiedvervalsing worden langs alle kanten aan het licht gebracht, en het vertrouwen in hen die ons 'besturen' daalt met elke klik van onderzoekende en wakkere burgers.

Om dat tegen te gaan zijn de machthebbers dan ook naarstig op zoek naar middelen om het internet onder controle te krijgen. Maar hoe doe je dat? Hoe ontzeg je mensen toegang tot het internet? Hoe blokkeer je websites die geen enkele wet overtreden? In Frankrijk is men inmiddels met een experiment begonnen om mensen die illegaal materiaal downloaden waar copyright op rust uit te sluiten. Dat systeem zal echter verre van afdoende blijken omdat het voor de netizens te eenvoudig is om te zorgen dat ze de wet niet overtreden.

Dan is er het gegeven van de netneutraliteit. Die dient volgens de machthebbers snel te worden opgeheven. Het gevolg zal zijn dat alleen de door de heersende klasse goedgekeurde websites nog met een acceptabele snelheid te bezoeken zijn. Voor Zonnewind.be of andere alternatieve media zult u het met een snelheid van pakweg een 56K-modem moeten doen. Dan is de lol er natuurlijk snel af. Maar ook die maatregel is snel nutteloos omdat de DNS-servers die dat gaan bepalen natuurlijk eenvoudig te omzeilen zijn.

Maar ze hebben alweer iets nieuws. Precies die firma die er eigenhandig voor verantwoordelijk is dat er zoveel ondeugdelijke software wordt gebruikt op het internet (inderdaad: Microsoft) komt met het voorstel om PC's die geïnfecteerd zijn met virussen, wormen en andere malware niet langer toegang te geven tot het net.

Dat kon wel eens een geniaal plan blijken te zijn, omdat slechts een handjevol mensen op deze planeet voldoende kennis heeft van de software die we dagdagelijks gebruiken. Hoe gaat de leek die van het net gesmeten wordt omdat beweerd wordt dat zijn PC niet gezond is daar iets tegen doen? Het is een stok zonder einde en ze kunnen er willekeurig wie mee om de oren slaan. Ook al heeft u de laatste antivirussoftware en firewalls geïnstalleerd, men zal altijd kunnen beweren dat de boel niet up-to-date is, dat er een minuut na uw laatste update toch iets binnengeslopen is. En als dat niet het geval is zullen ze vanuit Langley, Virginia zelf wel even snel iets op uw PC zetten.

Maar ook al is uw PC brandschoon: wie gaat het allemaal controleren en waar kunt u protesteren? Op basis waarvan kunt u protesteren? Het is wederom een geval van omgekeerde bewijslast: u bent schuldig tot u het tegendeel kunt bewijzen. Maar u kunt het tegendeel niet bewijzen. Want hoe gaat u dat doen? Bij welke instantie gaat u verzet aantekenen? Welke rechter kan oordelen of uw PC wel of niet schoon is? Stel u het gerechtelijk dossier eens voor: een kilometerslange uitdraai van de software op uw machine, van alle bits en bytes, oneindige rijen eenen en nullen. Welke rechter wordt daar wijs uit? Hoe toont u aan dat daar geen enkel ziek eentje tussenzit?

Indien deze maatregel wordt ingevoerd - en daar kunt u zeker van zijn - kan de heersende klasse dus om het even wie op elk gewenst moment van het net smijten. De beoordeling van een corrupte technocraat zal voldoende zijn. Protest duurt maanden. En steeds maar weer een nieuwe PC aanschaffen is voor de meeste mensen geen haalbare kaart.

Het is een terugkeer naar de tijd van de heksenjachten, toen de groot-inquisiteur heksen kon beschuldigen van dingen waarvan niemand wist dat ze überhaupt bestonden. Alleen hij, de expert, kende de manier om vast te stellen of iemand inderdaad schuldig was aan hetgeen hem of haar ten laste werd gelegd. Vrijpleiten was praktisch onmogelijk want geen rechter begreep waar het eigenlijk over ging. Velen verdwenen zonder ooit iets verkeerd te hebben gedaan op de brandstapel.

"Net zoals iemand die niet gevaccineerd is de gezondheid van anderen bedreigt zijn ook onbeschermde PC's een risico anderen en vormen ze een bedreiging voor de samenleving," zo stelt Microsoft in haar persbericht over het voorstel.

Dus terwijl we even snel valselijk de indruk wekken dat ook vaccinaties beter verplicht gesteld worden omdat iemand die niet gevaccineerd is een gezondheidsrisico betekent voor anderen ("ja, wij zijn absoluut schaamteloos") wordt de hele samenleving bedreigt door computervirussen en malware; zo de redenering van MS.

Enige tijd geleden schreven we een artikel over het opvallend hoge call-opties voor de firma Qwest, en dat dat deed vermoeden dat er 'iets' met het internet zou gaan gebeuren waar die firma dan flink van zou profiteren. Een oplettende lezer meende dat de aanval op Iraanse kerncentrales en enkele andere bedrijfsnetwerken door het Stuxnet-virus wel eens die voorspelde false flag-aanval zou kunnen zijn. Dat is zeer wel mogelijk en we zullen het in de gaten houden. Maar ook dit voorstel van gigant Microsoft zou de kip met de gouden eieren kunnen zijn voor Qwest.

Uiteraard is het de wereld op zijn kop, want niet de gebruikers (eveneens slachtoffers van de virussen en de malware) dienen te worden aangepakt, maar de verspreiders van die virussen. Volgens Microsoft werkt die strategie echter niet. Eens de virusverspreidende servers zijn gevonden en stilgelegd hebben de cybercriminelen zich alweer verplaatst en bevuilen ze het net vanaf servers elders op de planeet. De ISP's zijn vervolgens de volgende verdedigingsmuur tegen slechte software, maar die weigeren in veel landen om virussen tegen te houden omdat ze dat te duur vinden. En toch is dat waarschijnlijk de beste strategie, en de enige eerlijke oplossing. In Japan surft 90% van de gebruikers veilig omdat de meeste ISP's samenwerken en een zogenaamd Cyber Clean Center hebben gecreëerd. Maar dat is uiteraard niet in het belang van firma's als Symantec die nauwelijks nog antivirussoftware verkopen in het land van de rijzende zon.

Enfin, we houden het in de gaten. Zeker lijkt in ieder geval dat de heersende klasse zijn strijd tegen het vrije internet zal blijven voortzetten totdat zij weer de enige bron van nieuws zijn voor de massa die ze zo schaamteloos uitbuiten.

Noot van de Star-People Redactie: Dit is iets waarmee Microsoft zichzelf doelbewust in de handen snijdt, aangezien Microsoft HET systeem is dat lastig gevallen wordt door virussen. Computers die draaien op Linux (zoals Ubuntu) of Apple computers hebben door de betere opbouw van de software (en waarschijnlijk ook door minder vijanden -onder de computerkenner bevolking- te hebben) een minimale kans op 'infectie'.
Deze stap van Mincrosoft zal dan ook de concurrentie alleen maar in de hand spelen en de val van Microsoft in de hand spelen ... en met die wetenschap kunnen de hoge heren weer veel geld op de beurs verdienen!Bron: zonnewind.be

Voeg toe aan: