Zoeken
 


Positief denken

Laatste wijziging: maandag 12 augustus 2008 om 15:51, 3836 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 12 augustus 2008


In deze tijd van terreur, angst, oorlog en rampen zijn mensen blij als er gelachen wordt. Lachen is positief, gezond en maakt je dag leuker. Maar er moet wel een reden zijn om te lachen! Je moet dus iets meemaken of bedenken om te kunnen lachen. Er zijn zelfs cursussen in lachen. Maar lachen is eenvoudig als je positief kan denken en ook daar zijn cursussen in. Ik ga geen cursus geven. Ik ga uitleggen wat positief denken is en kan doen. Je kan zelf beslissen of je het gaat uitproberen.

Negatief denken
Wat is negatief denken?
Iedereen denkt weleens:"Dat kan ik niet, dat vind ik niet leuk, moeilijk, eng..." Dat kan en dat mag. Dat is gezond, dat is een normaal denkvermogen hebben.

Soms gaan die gedachten je leven overheersen en dan worden die gedachten een probleem. Je gaat je er naar gedragen. Je zegt bijvoorbeeld heel snel: "sorry,dat ik het zeg, ik zal wel dom overkomen..." Je denkt bijvoorbeeld al gauw: "Dat kan ik toch niet" en probeert het niet eens.

Dat zijn gedachtenpatronen die je jezelf zo aanleert dat er geen ruimte meer is voor positieve gedachten. En dus ook niet voor positieve daden. Het aanleren gaat zo geleidelijk dat je er niet eens erg in hebt. De buitenwereld, de mensen in je omgeving, helpen je een handje door te zeggen dat je het niet kan of dat dat niets voor jou is. Misschien ben je geplaagd met je brilletje of je beugeltje of omdat je slist of puistjes hebt. Eigenlijk voel je jezelf doodongelukkig!

Positief denken
Wat is positief denken?
Voor sommige mensen lijkt het leven vol geluk en zonneschijn. De wereld lacht hen toe en alles wat ze doen veranderd in goud. Als negatieve denker kan je er jaloers op zijn. Want jou lukt toch nooit wat, er gaat nooit wat zoals jij dat wilt. Het regent in je vrije weekend en de hele week was het droog. Je bent alweer je baan kwijt en je partner begrijpt je niet. Waarom kan je niet zijn zoals die geluksvogels die alles kunnen en hebben?

Die geluksvogels hebben dat leven meestal niet voor niets gekregen, ze hebben hard geleerd of hard gewerkt. Hun pad zal beslist niet altijd over rozen gegaan zijn. Laat dat je een troost zijn! Maar waarschijnlijk weet je dat ook wel.

Een andere troost is dat je een heleboel gevoel en denken kan veranderen. Jawel, door positief te gaan denken.
Elke keer als je denkt dat je iets niet kan, denk je heel bewust: "Dat kan ik wel"
Elke keer als je iets niet leuk vindt maak je er iets leuks van.
Elke keer als je iets moeilijk vindt ga je het toch proberen.
Elke keer als je iets eng vindt ga je kijken hoe ver je wel durft en verleg je dus je grenzen.

Makkelijk gezegd. Helemaal mee eens. Hoe moet je positief blijven als je man wegloopt, je huis wordt afgebroken en je staat aan de financiele afgrond? Om maar wat te noemen... Je hebt niets meer en je fundering is weg. Maar je leven is niet over! Je begint opnieuw en dat is positief. Want je hebt geleerd van je fouten dus die ga je niet opnieuw maken. Je gaat zorgen voor een stabiele fundering. Je gaat bouwen en dat is positief. Je moet niets, je mag alles! Je verwacht niets van een ander en alles wat je krijgt is meegenomen. Je verwacht van jezelf dat je je best gaat doen en dat je daarin kan en mag falen. Je stelt jezelf een doel. En daar ga je naar toe werken, met hele kleine stapjes.

Je eerste doel is je denken veranderen. Je kan jezelf leren om bewust te denken." Kan niet" wordt" kan wel"," eng" wordt "spannend." Je kan jezelf leren om te zien. Zie de leuke, mooie dingen: een regenboog of een gek mens op straat. Leer daarom te lachen. Het kost geen geld en eigenlijk geen moeite, er gebeuren zoveel dingen op straat en in je leven.

Maar vooral: als je kijkt ga je ook denken. Want je vraagt je af waarom iemand er zo gek uitziet of -doet. Je kan jezelf leren om positief tegen de dingen aan te kijken. Je kan jezelf leren om juist de positieve dingen te zien. Je kan jezelf zelfs leren om die positieve dingen op te zoeken. Als je iets moet zoeken moet je bedenken waar en hoe. Maak er een sport van...en het leuke van deze sport is dat je niet hoeft te winnen. Je wint altijd, elke keer als je positief denkt.

Conclusie

Zoals ik al in de inleiding zei, ik geef geen cursus. Ik heb mezelf geleerd om in de dingen die ik doe en denk het positieve te laten overheersen. Ik kan heel blij worden en zelfs hardop lachen om een regenboog op de gracht terwijl ik net drijfnat ben geworden door de regen. Er is een roodborstje in ons tuincentrum die heel mooi zingt en ik denk dat hij speciaal voor mij zingt. En mijn dag kan niet meer stuk. Het zijn kleine dingen maar ze hebben mijn leven veranderd zonder dat het me een cent heeft gekost. Ik heb mezelf leren horen, zien en zwijgen en heb er goud voor terug gekregen. Ik dacht dat ik niets kon maar ik kan alles en als ik iets niet kan is dat niet erg want ik heb er van geleerd en dat is positief. Bron: vestera.infoteur

Voeg toe aan: