Zoeken
 


Amerika wil buitenlandse sites kunnen sluiten

Laatste wijziging: donderdag 23 september 2010 om 16:01, 3706 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 23 september 2010

De Amerikaanse overheid is van mening dat het sites overal ter wereld moet kunnen sluiten, wanneer deze sites inbreuk maken op Amerikaanse auteursrechten. De overheid wil de sites aanpakken door middel van hun domeinregistratie, die meestal via de Amerikaanse ICANN verloopt.

Amerika zal in de toekomst sites in het buitenland voor de Amerikaanse rechtbank dagen, wanneer deze inbreuk maken op Amerikaanse auteursrechten. Gevaarlijker is dat het via de ICANN gaat afdwingen dat de sites ook op zwart gaan. Het wetsvoorstel klinkt absurd, maar wordt gesteund door zowel republikeinen als democraten. Onder de naam "Combating Online Infringement and Counterfeits Act" kan de overheid er voor zorgen dat sites op zwart gaan (404 Error), door de domeinnaam niet langer te laten verwijzen naar het juiste ip-adres.

De grote vraag is hoe andere landen op dit wetsvoorstel zullen reageren. Duidelijk is dat Amerika over zijn landsgrenzen heen wil regeren, iets waar maar weinig landen zonder slag of stoot mee akkoord zullen gaan. Ook zou Amerika de wet kunnen misbruiken om omstreden sites als Wikileaks.org te sluiten, ook al wordt deze site in andere landen gehost.

Mocht de Amerikaanse overheid de wetgeving ondanks internationaal protest toch doorvoeren, dan lijkt de kans groot dat er een nieuwe infrastructuur op het internet zal ontstaan. Een concurrent van de ICANN die niet onder de jurisdictie van één enkel land staat lijkt een reeële mogelijkheid.

Door: Xander Hoose

Originele bron: TechEyeBron: computeridee.nl

Voeg toe aan: