Zoeken
 


Grafkamer van Egyptische priester uitgegraven

Laatste wijziging: donderdag 16 september 2010 om 09:26, 2962 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 16 september 2010

Archeologen hebben in Egypte de grafkamer van een priester blootgelegd. Het graf is 2800 jaar oud en zou de laatste rustplaats van Karakhamun zijn. De grafkamer is prachtig beschilderd en nog in relatief goede staat. Op het plafond staat de godin van de hemel – Noet – afgebeeld. Ook zijn er diverse astrologische taferelen te zien.

Bij de ingang van de grafkamer bevindt zich een afbeelding van Karakhamun zelf. Het graf op de westelijke oever van de Nijl is indrukwekkend, zeker als men in het achterhoofd houdt dat Karakhamun voor zover we weten een hele gewone priester was. Het graf heeft twee hallen met pilaren en vijf kamers. Archeologen vermoeden dat Karakhamun bevriend was met het hof of de koninklijke familie zelf. Dat zou verklaren waarom een ‘simpele’ priester zo’n graf kreeg.

Het is niet voor het eerst dat archeologen op het graf stuiten. In 1820 werd de grafkamer voor het eerst ontdekt. Kort daarna raakte het graf bedolven onder het woestijnzand. In de jaren ’70 kwam het graf weer boven, maar enige tijd later stortte het plafond ervan in en verdween het complex onder een dikke laag zand. Men nam aan dat het graf voorgoed verloren was gegaan. Maar tijdens restauratiewerk in de buurt van het graf kwamen Egyptische en Amerikaanse archeologen het graf toch weer tegen.

Voor foto’s van de wand en het plafond van het graf, kunt u hier terecht.

Bronmateriaal: "Ancient burial chamber uncovered in Luxor" - IOL.co.za
"Ancient Egyptian tomb of Karakhamun at Assasif: a major tomb for a minor priest?" - Heritage-key.comBron: scientias.nl

Voeg toe aan: