Zoeken
 


Seroquel XR - het dodelijkste antipsychoticum - goedgekeurd voor de Europese markt

Laatste wijziging: maandag 13 september 2010 om 11:07, 8850 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 13 september 2010

Antipsychotica zijn zeer giftige middelen die het leven met gemiddeld 30 jaar verkorten en die mensen chronisch ziek maken zodat ze niet meer kunnen stoppen met het gebruik ervan. In een recent onderzoek dat is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet bleek dat de top 3 best verkochte antipsychotica (Seroquel, Risperdal en Zyprexa) overeenkomt met de top 3 dodelijkste middelen en dat de modernste antipsychotica dodelijker zijn dan oudere soorten. In deze studie kwam Seroquel naar voren als meest dodelijke antipsychoticum.

Nu blijkt de Europese Commissie Seroquel XR, een injectie variant van Seroquel-tabletten, te hebben goedgekeurd voor het behandelen van zware depressie.

AstraZeneca's Seroquel XR gets EU add-on approval

AstraZeneca said Thursday that the European Commission has issued a positive decision for the approval of its Seroquel XR extended release tablets as an add-on treatment of major depressive episodes for patients who have sub-optimal response to antidepressant monotherapy. The company said the decision follows a recommendation by the Committee for Medicinal Products for Human Use in April. AstraZeneca said it will now move forward in obtaining local approvals, which is a 30-day process for the 17 member states that have signed up to a mutual recognition procedure.

Bron: MarketWatch

Dit is natuurlijk absurd, en de vraag is: hoe is het mogelijk dat het meest dodelijke antipsychoticum waarover veel ophef is geweest in de voorgaande jaren vanwege het feit dat de producent dodelijke bijwerkingen opzettelijk heeft verzwegen, goedgekeurd wordt voor een off-label toepassing in Europa?

Zie bijvoorbeeld de volgende bronnen:

- SP stelt kamervragen over Seroquel naar aanleiding van Netwerk reportage
- Hoogleraar: Maker Seroquel betaalt klagers
- AstraZeneca gaat onverstoord verder en start wereldwijde promotie campagne Seroquel...
- AstraZeneca gebruikt Disney figuren om antipsychoticum Seroquel te promoten
- Hoogleraar: Producent AstraZeneca zit weer mis met antipsychoticum Seroquel
- 8.787 gedupeerden Seroquel starten rechtzaak tegen AstraZeneca
- AstraZeneca zet in op nog een Seroquel toepassing: angsten
- FDA acht gezondheidsrisico's Seroquel te hoog, Europa keurt het middel goed...
-FDA comité - zonder psychiater Armenteros - acht gezondheidsrisico's Seroquel te hoog

Antipsychotica is extreem giftig en verkort het leven van gebruikers met gemiddeld 30 jaar (verschillende bronnen noemen een ander getal)

- The Independent: Ignored: the mentally ill killed by drugs that are meant to help them
- Psy: Antipsychotica verkort het leven met gemiddeld 22,5 jaar

In de wetenschappelijke literatuur is het duidelijk dat antipsychotica de kans op herstel van complexe psychische problemen vermindert en dat het mensen chronisch ziek maakt. Volgens medisch journalist Robert Whitaker veroorzaakt antipsychotica een atrofie van de hersenschors en een vergroting van de basale ganglia wat op termijn zorgt voor een verergering van complexe psychische problemen en daarbij blokkeert antipsychotica Dopamine D2 receptoren in de hersenen waardoor de hersenen in reactie de receptoren gevoeliger maken zodat wanneer iemand probeert te stoppen met het gebruik van antipsychotica hij of zij terugvalt in antipsychotica-geïnduceerde psychose die vaak vele malen ernstiger is dan iemand voorheen had ervaren.

- The case against antipsychotic drugs: a 50-year record of doing more harm than good (pubmed)
- Psychminded.co.uk: Anti-psychotics likely to cause brain damage, new study claims

In de volgende grafiek zie je de resultaten van een lange-termijn studie die bevestigt dat mensen meer kans hebben op herstel zonder behandeling in vergelijking met de gebruikelijke combinatie van antipsychotica en psychiatrische therapie.

 

Lange termijn resultaten schizofrenie

Lange termijn resultaten schizofrenie, bron: Martin Harrow and Thomas Jobe. "Factors involved in Outcome and Recovery in Schizophrenia Patients Not on Antipsychotic Medications: A 15-year Multifollow-up Study. The Journal of Nervous and Mental Disease, 195 (2007):406-414.

Antipsychoticum Seroquel is het meest schadelijke antipsychoticum blijkt uit studies en gebruikers ervan sterven het snelst in vergelijking met andere antipsychotica. Hoe kan het dat de Europese Commissie dit middel goedkeurt voor het behandelen van zware depressie? Ik vind dit werkelijk absurd en vermoed dan ook dat hier financiële belangen spelen, want de EU komt in vergelijking met de Amerikaanse overheid (en haar FDA) net om de hoek kijken en is wellicht niet bestand tegen de vele belanghebbende partijen en hun invloeden. Dat een farmaceut een omstreden middel goedgekeurd krijgt voor een off-label toepassing is daarvoor wellicht een aanwijzing.Bron: zielenknijper.nl

Voeg toe aan: