Zoeken
 


Hallucinogene paddenstoele helpen terminale mensen met kanker

Laatste wijziging: maandag 13 september 2010 om 10:59, 4619 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 13 september 2010

Joints worden al ingezet voor pijnbestrijding, en nu blijkt dat ook hallucinogene paddenstoelen terminale kankerpatiënten kunnen helpen doordat ze hun angsten en depressieve gevoelens verminderen. Enig probleem: de paddenstoelen zijn illegaal. Dit nieuws zou dan ook moeten helpen om het imago van de paddenstoelen op te poetsen.

Hallucinogene paddenstoelen bevatten als actieve stof psilocine, een psychedelische drug die het humeur verbetert, en angsten en depressies onderdrukt, zo melden Amerikaanse wetenschappers na een verkennende studie bij 12 patiënten tussen 36 en 58 jaar.

Daaruit bleek dat de paddenstoelen de levenskwaliteit van terminale kankerpatiënten tot een half jaar lang kunnen verbeteren  en er voor zorgen dat de patiënten hun laatste dagen in rust doorbrengen.

Medische omgeving
De patiënten hadden allemaal vergevorderde kanker en leden aan angsten door de diagnose. De 12 ondergingen twee sessies, waarin ze een lage dosis van de drug (0,2 mg per kilo lichaamsgewicht) of een placebo toegediend kregen. Het placebomedicijn niacine lokte wel een fysieke maar geen psychologische reactie uit.  De patiënten ondergingen de experimenten in het ziekenhuis, en werden na inname zes uur lang gevolgd.

Dubbelblind
Het experiment was dubbelblind, wat betekent dat zowel dokters als patiënten niet weten wie wat heeft gekregen. Toch raadden ze in 80 procent van de gevallen of ze de drug of de placebo hadden toegediend gekregen.

Beter humeur
Alle patiënten rapporteerden een beter humeur na twee weken. De effecten bleven tot zes maanden merkbaar. De meeste patiënten hadden in die periode ook minder pijnstillers nodig. Niemand maakte gewag van neveneffecten.

Hoewel de studie experimenteel is, is ze ook hoopgevend. Terminale patiënten reageren meestal niet goed op psychologische therapie maar een simpele drug in een kleine dosis kan toch hun angsten en depressies verminderen. 

Slecht imago
Vandaag de dag hebben paddenstoelen een slecht imago, dat voorkomt uit het recreatieve gebruik in de jaren '60 en '70 en door zware ethische fouten door onderzoekers als Timothy Leary, die opkwam voor die andere psychedelische drug, LSD, "als therapeutische en spirituele verrijking".  Dit onderzoek is het eerste serieuze onderzoek in 40 jaar dat kon gepubliceerd worden in een medisch vakblad.

Probleem
Verder onderzoek moet uitwijzen of de resultaten significant kunnen worden.  Maar er zijn grote problemen verbonden aan dat onderzoek. Ten eerste stellen oncologen hun patiënten niet graag bloot aan experimenten en ten tweede is de drug illegaal.

De onderzoekers benadrukken dat ze kankerpatiënten niet aanmoedigen om de drug te gaan kopen en op zichzelf te gebruiken. "Alle drugs zijn gevaarlijk in niet-medische omstandigheden en de dosis speelt een grote rol. Vergeet niet dat ze paniekaanvallen in de hand kunnen werken", klinkt het nog.  (edp)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: