Zoeken
 


VS kunnen enkel worden gered door iets met de omvang van WO II

Laatste wijziging: donderdag 9 september 2010 om 14:13, 3234 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 9 september 2010

Nobelprijswinnaar Paul Krugman geeft in zijn laatste opiniestuk in de New York Times een goede samenvatting van zijn visie op de huidige economische en politieke situatie in de Verenigde Staten. Spijtig genoeg zijn de parallellen tussen vandaag en 1938 frappant, concludeert hij.

Vandaag is de situatie als volgt: de Amerikaanse economie is verlamd door de financiële crisis. De president heeft de schade weten te beperken, maar uiteindelijk was hij te voorzichtig en blijft de werkloosheid rampzalig hoog. Het is duidelijk dat meer actie vereist is, maar het volk heeft zich van de regering afgekeerd en wil de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen van november een enorme nederlaag toedienen .

In 1938 was FDR (Franklin Delano Roosevelt) de president en die luisterde eveneens goed naar wat de ‘haviken van het begrotingstekort hem vertelden’. Toen ook hij er niet in slaagde om de economie te redden, kon hij evenmin op voldoende steun bij het volk rekenen om nieuwe stimulusmaatregelen door te voeren. Het enige wat hem redde was... de oorlog.

Vanuit economisch oogpunt was de Tweede Wereldoorlog bovenal een 'door begrotingstekorten gefinancierde uitbarsting van overheidsuitgaven' en dat op een schaal die onder andere omstandigheden onmogelijk zou kunnen worden goedgekeurd. Tijdens de oorlog zou de Amerikaanse regering een bedrag lenen dat dubbel zo groot was als het Amerikaanse bbp van 1940- ruwweg het equivalent van 30 biljoen dollar vandaag.

Krugman schrijft dat hij uiteraard niet wil dat de VS aan wie dan ook de oorlog verklaart, wel dat Amerika iets ‘groots’ moet doen, wil het de economie nog redden.Bron: express.be

Voeg toe aan: