Zoeken
 


School stopt RFID-chip in kleding leerlingen

Laatste wijziging: woensdag 1 september 2010 om 16:02, 1590 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 1 september 2010

Een school in Californië stopt RFID-chips in de kleding van leerlingen om de kinderen zo te kunnen volgen. Naar eigen zeggen bespaart de maatregel schoolpersoneel tijd en geld. Het systeem werd twee weken geleden geïntroduceerd en bestaat uit een RFID-chip die aan de kleding van de kinderen wordt toegevoegd. De RFID-chip stuurt signalen naar sensoren, waarmee personeel kan zien waar de leerlingen zich bevinden, of ze spijbelen en of ze al hebben gegeten of niet.

Volgens de school krijgen leraren zo meer tijd, omdat ze niet meer op papier hoeven bij te houden of de kinderen aanwezig zijn en of ze hebben gegeten. Het 40.000 euro kostende systeem, dat gefinancierd werd door de Amerikaanse overheid, zou jaarlijks duizenden manuren kunnen besparen.

Misbruik
Burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation waarschuwt dat de chips een zeer gedetailleerd beeld kunnen geven van wat een kind op school doet. Gegevens die eenvoudig zijn te misbruiken.

"Als de RFID-chip laat zien dat een kind veel beweegt, kan hij of zij dan als hyperactief worden beschouwd? En als een kind weinig beweegt, kan hij dan als lui worden bestempeld? Hoe lang blijven de gegevens en de terecht of onterecht getrokken conclusies in het dossier van de kinderen bewaard? Kunnen ouders kiezen dat hun kind niet gevolgd wordt? Hoeveel van dit soort programma's ondersteunt de Amerikaanse overheid?", vraagt Rebecca Jeschke zich af.Bron: security.nl

Voeg toe aan: