Zoeken
 


Medicijngebruik kinderen stijgt fors

Laatste wijziging: dinsdag 24 augustus 2010 om 09:53, 2668 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 24 augustus 2010

Amsterdam, 22 aug. Kinderen in Nederland slikken veel meer medicijnen dan tien jaar geleden. Behalve ritalin, voor adhd, is het aantal recepten voor antipsychotica voor kinderen verdrievoudigd tot 131.000 in 2008. Ook het aantal kinderen dat laxeermiddelmiddelen en maagzuurremmers, luchtwegverbreders of hormoonhoudende zalfjes gebruikt, is in die periode fors gegroeid.

Dit blijkt uit een analyse van cijfers die de Stichting Farmaceutische Kengetallen op verzoek van deze krant heeft gemaakt. Het betreft kinderen en tieners.

Laxeermiddelen werden in 2008 339.000 keer voorgeschreven, tegen 207.000 keer in 1999. Oorzaak voor obstipatie, die vaak leidt tot buikpijn, is volgens artsen vaak ‘spanningen’. Voor maagzuurremmers werden vorig jaar 110.000 recepten uitgeschreven voor een kind, tegen 45.000 recepten tien jaar eerder.

Oorzaken voor de stijging zijn de verbeterde diagnostiek en de toenemende behoefte van ouders en artsen om klachten te verlichten, zegt apotheker Annemieke Horikx van de Koninklijke Nederlandse Vereniging ter bevordering van de Pharmacie.

Kinderartsen Martin Offringa en Matthijs de Hoog van de Emma en Sophia Kinderziekenhuizen zijn kritisch over deze ontwikkeling, omdat er vrijwel geen onderzoek is naar de bijwerkingen of zelfs effectiviteit van geneesmiddelen bij kinderen. Zulk onderzoek is wettelijk niet verplicht.

 Bron: nrc.nl

Voeg toe aan: