Zoeken
 


Veel nieuwe geneesmiddelen hebben weinig nut voor patiënten

Laatste wijziging: maandag 23 augustus 2010 om 10:49, 1901 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 23 augustus 2010

Farmaceutische bedrijven zijn beschuldigd van het bedriegen van het publiek door gepatenteerde geneesmiddelen die weinig te bieden hebben te bejubelen en ondertussen hun potentieel schadelijke bijwerkingen te bagatelliseren. Een nieuw onderzoek schat dat 85 procent van de nieuwe geneesmiddelen weinig of geen voordelen bieden maar wel het potentieel hebben ernstige schade te veroorzaken als gevolg van toxiciteit of misbruik.

De auteur van het onderzoek heeft een vernietigende aanval geleverd op 'Big Pharma' tijdens een vergadering van sociologie deskundigen in de VS.

Professor Donald Light beschreef de farmaceutische industrie als een ‘markt voor citroenen’ een markt waarin de verkoper weinig meer weet over het product dan de koper en van dit feit gebruik maakt. Enkele farmaceutische bedrijven verbergen of bagatelliseren informatie over ernstige bijwerkingen van nieuwe geneesmiddelen en overdrijven de ‘voordelen’, zei Prof Light, een hoogleraar in vergelijkend gezondheidsbeleid aan de University of Medicine and Dentistry in New Jersey, VS.

“Dan spenderen ze twee tot drie keer meer aan marketing dan aan onderzoek om artsen ervan te overtuigen deze nieuwe geneesmiddelen voor te schrijven. Artsen kunnen mogelijk misleidende informatie krijgen en vervolgens patiënten verkeerd informeren over de risico's van een nieuw geneesmiddel. Het is echt een importexport markt voor citroenen”.

Hij beweerde dat de farmaceutische industrie ondernemingen bezit die belast zijn met het testen van medicijnen en ‘firewalls’ van wettelijke bescherming leveren waarachter informatie over de gevaren of een gebrek aan doeltreffendheid kan worden verborgen.

Bedrijven worden geholpen door de ‘relatief lage drempel’ voor effectiviteit die moet worden overschreden om een nieuw geneesmiddel goedgekeurd te krijgen beweerde hij. Prof Light presenteert zijn verhandeling, getiteld Pharmaceuticals: A Two-Tier Market for Producing ‘Lemons' and Serious Harm’ tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Sociological Association in Atlanta, Georgia.

Originele bron: www.dailymail.co.ukBron: zaplog.nl

Voeg toe aan: