Zoeken
 


Is een aanval op Iran op komst?

Laatste wijziging: donderdag 19 augustus 2010 om 10:33, 1974 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 19 augustus 2010

In een interview met Fox Business vandaag heeft de voormalige Amerikaanse ambassadeur John Bolton Israël gewaarschuwd dat "slechts acht dagen” resteren om Iran aan te vallen en het lijkt erop dat de retoriek tegen Iran opgevoerd wordt.

Dus waarom deze haast? Dit weekend zal Rusland beginnen met uraniumbrandstof in de Bushehr kerncentrale te laden, de eerste fase van de voorbereiding voor het opstarten. Dit feit heeft niets te maken met een nominale dreiging van Iran, zelfs retorisch niet, omdat het complex uitsluitend is ontworpen voor de opwekking van energie.

Maar Bushehr is niet alleen een kerncentrale, het is ook een stad met bijna 200.000 inwoners aan de Perzische Golf en omgeven door een relatief dichtbevolkte provincie langs de kust.

Hoewel dit niet verbazingwekkend is, uiteindelijk zijn weinig elektriciteitscentrales in niemandsland gebouwd, het feit dat het complex zal worden geladen met 3,5% verrijkt uraniumbrandstof maakt een toekomstige aanval, zowel van Israël als de Verenigde Staten, ongelooflijk lastig.

Een aanval op Iran zou moeten worden gedaan onder het mom van gericht zijn op de nucleaire mogelijkheden en dat zou inclusief de belangrijkste mogelijkheid, de Bushehr kerncentrale, moeten zijn. Maar de aanval op dit complex zou radioactief materiaal verspreiden over de directe omgeving en honderdduizenden onschuldige burgers in ernstig gevaar brengen.

Aanvallen op de operationele kerncentrales zijn dus onredelijke grootschalige aanvallen op burgers en zou een enorme mate van internationale afkeuring ontsteken over degene die de aanval lanceerde.

Zelfs deze eerste fase in het opstarten van Bushehr zal het doelwit vrijwel buiten bereik plaatsen, dat is waarom de VS zo negatief gereageerde op het nieuws dat het ophanden was. De dreiging om aan te vallen wordt volgende week oneindig veel minder geloofwaardig, hetgeen ook betekent dat als Israëlische of Amerikaanse functionarissen vastbesloten zijn en besluiten om een oorlog te beginnen kunnen zij worden verplicht dit in de komende dagen te doen, gemakshalve en niets anders.

Door, Jason Ditz.

Originele bron: antiwar.comBron: zaplog.nl

Voeg toe aan: