Zoeken
 


Zonnefolie op daken bedrijventerrein Tilburg

Laatste wijziging: vrijdag 30 juli 2010 om 11:03, 3348 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 30 juli 2010

De gemeente Tilburg gaat voor de nieuwe bedrijven op het bedrijventerrein Vossenberg West II ruimte reserveren om in de toekomst zonnefolie op de daken te leggen. Daarmee wordt duurzame energie opgewekt, waarvan zowel de ondernemers als de stad kunnen profiteren. De zonnefolie is nu nog in de experimentele fase. Naar verwachting is zonnefolie rond 2015 commercieel aantrekkelijk om te realiseren.

Energieneutraal bedrijventerrein
“Vossenberg West II wordt een energieneutraal bedrijventerrein. Met de toepassing van zonnefolie op daken kan dit nieuwe bedrijventerrein zelfs energie gaan leveren. Dat is prima voor het duurzaam imago van het bedrijventerrein en van de ondernemers”, vertelt wethouder Berend de Vries (milieu).

Eigen energiebedrijf
Op Vossenberg West II worden grote percelen uitgegeven voor distributiecentra. Het is een groot bedrijfspark met zo’n 30 hectare aan dakoppervlak. Na de zomer 2010 besluit het college of de gemeente Tilburg een bedrijf gaat oprichten om duurzame energieprojecten te ontwikkelen en mogelijk te exploiteren, bijvoorbeeld een zonne-energieproject op Vossenberg. Nieuwe ondernemers die zich op Vossenberg willen vestigen, hoeven zich dus niet zelf bezig te houden met het project. Ze moeten alleen hun dak beschikbaar stellen. De gemeente Tilburg wil die daken nu al reserveren. Daarom komt er een recht van opstal in de verkoopovereenkomst voor de nieuwe bedrijfskavels.

Overigens kan het college in speciale gevallen wel afwijken van het verplicht recht van opstal. Bijvoorbeeld als zich een bedrijf wil vestigen waar toegang tot het dak in strijd is met de veiligheid.

Voordelen
Energieopwekking via zonnefolie heeft veel voordelen. Het is veel lichter dan conventionele zonnepanelen en kan daardoor eenvoudiger op bestaande dakconstructies worden toegepast. Het stimuleren van zonne-energie past binnen het klimaatbeleid, omdat zonne-energie geen CO2-uitstoot oplevert en het is een goed alternatief voor fossiele brandstoffen, die in rap tempo opraken.Bron: energievastgoed.nl

Voeg toe aan: