Zoeken
 


Wikileaks ziet aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

Laatste wijziging: dinsdag 27 juli 2010 om 16:42, 1240 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 27 juli 2010

WASHINGTON - In de duizenden gelekte documenten over de oorlog in Afghanistan lijkt bewijs te zitten van oorlogsmisdaden. Dat heeft de oprichter van Wikileaks, Julian Assange, gisteren gezegd.

Wikileaks, een in december 2006 opgezette klokkenluiderswebsite, had de operatie goed voorbereid. Wekenlang is er op het materiaal gestudeerd. Is er gewikt en gewogen over de openbaarmaking. De hoofdredacties van drie prominente media - The New York Times (VS), The Guardian (Groot-Brittannië) en Der Spiegel (Duitsland) - werden ingeseind en kregen toestemming het materiaal in te zien en te publiceren. Tegelijk met openbaarmaking via Wikileaks.

Gisteren was het zo ver: meer dan 91.000 tot nu toe geheime rapporten over de oorlog in Afghanistan werden vrijgegeven, op 15.000 na waarvan de inhoud nog nader wordt bekeken. Uit de documenten blijkt onder meer dat veel incidenten waarbij Afghaanse burgers zijn omgekomen zijn verzwegen en dat er geheime operaties op touw zijn gezet om figuren binnen de talibantop uit te schakelen. Geconcludeerd kan worden dat de taliban veel sterker zijn dan doorgaans wordt gesuggereerd en dat de veiligheidssituatie een stuk slechter is dan algemeen wordt verondersteld. Het Witte Huis veroordeelde de handelwijze van Wikileaks. Door het lekken van de dossiers worden 'de levens van Amerikanen en onze partners in gevaar' gebracht, zei het Witte Huis. Wikileaks zegt echter dat het ongeveer vijftienduizend documenten heeft achtergehouden, op verzoek van degene die de dossiers heeft gelekt, om individuele personen te beschermen. Volgens de oprichter van Wikileaks, Julian Assange, beschikt de website over de documenten die ieder land in de wereld aangaan. Het kan volgens hem gaan over oorlogsmisdaden. ,,Maar'', zo zei hij, ,,het is aan een rechtbank om te bepalen of er uiteindelijk sprake is van een misdrijf''.

Bron / Lees verder: ND.nl

 Voeg toe aan: