Zoeken
 


Veel meer water op de maan dan gedacht

Laatste wijziging: donderdag 22 juli 2010 om 12:02, 4067 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 22 juli 2010

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de maan meer water bevat dan uit eerdere onderzoeken was gebleken. Het water zou afkomstig zijn uit de hete magma waaruit de maan 4,5 miljard jaar geleden ontstond.

Meer dan veertig jaar is gedacht dat het maangesteente kurkdroog is.

Maar onlangs bleek dat bodemmonsters die tijdens de Apollo-missies op de maan zijn verzameld toch een heel klein beetje water bevatten. Vervolgonderzoek aan een ander bodemmonster en een op aarde gevonden meteoriet die van de maan afkomstig is, bevestigt dat resultaat.

Het watergehalte in het maangesteente blijkt in de orde van een duizendste promille te liggen. Dat is erg weinig, maar toch nog zo'n honderd keer meer dan uit eerder onderzoek was gebleken.

Volgens de wetenschappers zijn er sterke aanwijzingen dat het water in het maangesteente al aanwezig was toen de maan kort na zijn bestaan nog aan het afkoelen was. Helemaal kurkdroog is de maan dus nooit geweest.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: