Zoeken
 


Olie BP vergiftigt voedselketen in Golf van Mexico

Laatste wijziging: woensdag 21 juli 2010 om 10:28, 1164 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 21 juli 2010

Schaaldieren in de Golf van Mexico groeien met druppels olie in hun lichaam. Coyotes eten met olie besmeurde vogels. En haaien stikken wanneer de olie hun kieuwen bedekt. Het zijn maar enkele voorbeelden van de manier waarop de olie van de BP-ramp de voedselketen in de Golf van Mexico vergiftigt, zeggen experts en milieuactivisten.

Onder de schaal van zeer jonge blauwe krab, die de moerassen van de Mississippi binnenkomt, zijn oliedruppels gevonden. Dat zegt Harriet Perry, laboratoriumdirecteur aan de University of Southern Mississippi Gulf Coast. Dat kan dramatische gevolgen hebben want veel vissen en vogels voeden zich met deze jonge krab.

Hebzucht

Jonathan Henderson wijst erop dat met olie besmeurde vogels worden opgegeten door coyotes. Die worden dan op hun beurt verorberd door alligators. Henderson werkt voor het Gulf Restoration Network, een organisatie die zich inzet voor het herstel van de natuurlijke rijkdommen van de Golfregio.

"Weet u hoe pelikanen sterven door de olie?" vraagt Dean Wilson, directeur van Atchafalaya Basinkeeper. "Ze openen hun vleugels en denken dat ze zullen drogen in de zon, maar eigenlijk worden ze gekookt in de zon. Duizenden vogels sterven zo door de hebzucht van een buitenlands bedrijf." Wilsons organisatie zet zich in voor het behoud van de ecosystemen van het Atchafalaya Basin aan de kust van Louisiana.

Te weinig

Wilson is kwaad omdat BP volgens hem te weinig doet om de dieren te beschermen. Het bedrijf doet bijvoorbeeld niets om de jongen van met olie besmeurde vogels te redden, en het staat ook niet toe dat anderen helpen bij reddingspogingen, zegt hij.

"Je moet je realiseren dat er twee ouders nodig zijn om jongen groot te brengen in deze gebieden. Als een van de ouders in de olie terechtkomt, dan kan de andere ouder de jongen niet alleen grootbrengen, dan sterven de jongen."Bron: gva.be

Voeg toe aan: