Zoeken
 


Banken drijven prijzen voedselmarkt bewust op

Laatste wijziging: woensdag 21 juli 2010 om 09:39, 4092 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 21 juli 2010

De World Development Movement heeft geconcludeerd dat de activiteiten van Wall Street bank Goldman Sachs hebben geleid tot een stijging in voedselprijzen, rellen om voedsel en armoede over de gehele wereld.

De WDM, een non-gouvernementele organisatie uit Londen, heeft op maandag een online campagne gestart om het publiek aan te sporen Goldman aan te geven bij de Financial Services Authority (FSA) als de grootste bank die de grondstoffenmarkt verstoort.

De organisatoren zeggen dat ze druk willen uitoefenen op de autoriteiten om de mogelijkheden van banken en hedge funds om te handelen in grondstoffen flink aan banden te leggen.

De stap is genomen nadat Armajaro, een hedge fund geleid door Anthony Ward, is beschuldigd van het opdrijven van de prijzen op de cacaomarkt na het kopen van 240.000 ton cacaobonen.

De campagne volgt na de publicatie van een rapport van de WDM genaamd The Great Hunger Lottery: how banking speculation causes food crises (De grote hongerloterij: hoe speculatie door banken voedselcrises veroorzaakt), waarin de organisatie banken en hedge funds beschuldigt van het ‘gokken op honger’. Het rapport concludeert dat het handelen in goederen ‘gevaarlijk, immoreel en onverdedigbaar’ is.

De hoeveelheid geld wat op de grondstoffenmarkt omgaat in indexfondsen en derivaten schoot omhoog van $46 miljard in 2005 naar $250 miljard in maart 2008. De auteurs zeggen dat de overvloed van geld de prijzen van voedsel omhoog heeft gestuwd over de gehele wereld, waardoor voornamelijk ontwikkelingslanden de klos zijn. Dit heeft in 2007 en 2008 in verschillende steden over de gehele wereld geleid tot rellen.

Tim Jones, één van de auteurs van het rapport, zegt dat er in 1930 regels zijn geïntroduceerd om financiële speculatie op de voedselmarkt aan banden te leggen, maar deze zijn geërodeerd door de banken, voornamelijk door het lobbyen van Goldman. Alhoewel veel banken en hedge funds deze problemen veroorzaken, is Goldman de grootste.

De auteurs schatten dat de bank vorig jaar meer dan $1 miljard heeft verdiend met het handelen in voedsel.

Bron: Telegraph.co.uk en Niburu.nl

 Attentie: stomverbaasd.comVoeg toe aan: