Zoeken
 


Onderzoek: haarverf veroorzaakt kanker

Laatste wijziging: dinsdag 20 juli 2010 om 08:54, 3185 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 20 juli 2010

Er zijn steeds meer bewijzen dat er een verband bestaat tussen langdurig gebruik van haarverf en een zeldzame vorm van kanker.

Lymfklierkanker

Uit een studie aan de universiteit van Yale onder 1300 vrouwen blijkt dat vrouwen die voor 1980 zijn begonnen met het kleuren van hun haar, 40% meer kans lopen om de zogenoemde non-Hodgkin vorm van lymfklierkanker te ontwikkelen.

Donkere kleur

Vooral vrouwen die niet uitwasbare 'permanente' haarverf gebruikten met een donkere kleur liepen een groter risico. Dit gold niet voor mensen die hun haar in een lichte kleur verfden of uitwasbare kleuring gebruikten.

1980

Het onderzoek heeft geen direct verband aangetoond tussen stoffen die in de verf zitten en de bewuste vorm van kanker. Het is ook nog onduidelijk waarom vrouwen die pas na 1980 begonnen met het kleuren van haar geen verhoogd risico lijken te lopen.

Andere samenstelling

Het is mogelijk dat na die datum de samenstelling van de haarverf is veranderd en er schadelijke stoffen uit zijn gehaald. Maar het kan ook zijn dat het effect van de haarverf op de lymfeklieren pas na 24 jaar zichtbaar wordt. De resultaten van de observatie zijn gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.

Noot redactie:

Lieve dames, laat die haarverf eens staan en houdt eens op met al die vervuilde make-up. Je moest eens weten hoeveel shit er in je huidt trekt. Een natuurlijke look is veel mooier. Oke das persoonlijk maar goed een beetje minder plamuur mag wel en tis nog gezonder ook :-)

SuddenBron: rtl.nl

Voeg toe aan: