Zoeken
 


Misbruikonderzoekster nauw betrokken bij kerk

Laatste wijziging: dinsdag 20 juli 2010 om 08:32, 4174 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 20 juli 2010

HAARLEM (ANP) – Een van de onderzoekers van de commissie-Deetman, die het misbruik binnen rooms-katholieke instellingen onderzoekt, heeft nauwe banden met kerkelijke instellingen. Hoogleraar Marit Monteiro was lange tijd onderzoekster voor de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR), een van de initiatiefnemers van het misbruikonderzoek. De voorlichter van de commissie-Deetman bevestigde maandag berichtgeving hierover in het NRC Handelsblad.

Tussen 2000 en 2007 was Monteiro als senioronderzoekster in dienst van de Nederlandse Provincie van de Orde der Dominicanen. Ook de dominicanen zijn onderwerp van onderzoek.

Momenteel is Monteiro hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands Katholicisme aan de faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Volgens de commissie Deetman staat de wetenschappelijke integriteit en de onafhankelijkheid tegenover alle partijen van de commissieleden niet ter discussie. „Ook de onafhankelijkheid van Marit Monteiro is boven elke twijfel verheven.”

De voorzitter van de slachtoffergroep Mea Culpa United, Bert Smeets, wil dat Monteiro aftreedt als onderzoekster bij de commissie naar het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. „We hebben altijd al vraagtekens gehad bij dit type onderzoek. De kerk is zelf de opdrachtgever. Dat is sowieso al verstrengeling”, zegt Smeets.

 



Bron: refdag.nl

Voeg toe aan: