Zoeken
 


Eeuwenoude tunnel blootgelegd in Egypte

Laatste wijziging: maandag 5 juli 2010 om 14:24, 3432 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 5 juli 2010

CAÏRO - Archeologen die in Egypte aan de opgraving van een oude tunnel hebben gewerkt denken dat het bouwwerk was bedoeld om een 3300 jaar oud faraograf te verbinden met een geheime begraafplaats.

Het heeft drie jaar geduurd om de 174 meter lange tunnel op te graven. De tunnel ligt bij het graf van farao Seti I, in de Koningsvallei in het zuiden van Egypte. De farao zelf overleed voordat het bouwwerk was voltooid.
 
De tunnel werd in 1960 ontdekt. Binnenin vonden archeologen oude beeldjes, potscherven en instructies van de opzichter voor de bouwvakkers. "Maak de deurpost hoger en de gang breder", staat op een decoratieve namaakdeur. Elders in de tunnel zijn schetsen voor geplande decoraties aangebracht.
 
Seti I (1314-1304 v. Chr.) was een van de stichters van de Negentiende Dynastie van het Nieuwe Koninkrijk, de dynastie die op het hoogtepunt van het voorchristelijke Egyptische machtscentrum regeerde. Zijn graf is beroemd om zijn kleurrijke muurschilderingen. Zijn zoon, Ramses II, liet in heel Egypte grootse tempels en beelden van zichzelf optrekken. (NOVUM)Bron: ad.nl

Voeg toe aan: