Zoeken
 


Kredietcrisis duurt tot 2015

Laatste wijziging: dinsdag 23 december 2008 om 23:00, 1964 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 23 december 2008
014_p22

Als we de sterren mogen geloven, brengt 2009 niet veel goeds. De stand van de planeten komt deels overeen met die in de jaren dertig, ziet astro-econoom Han van Straaten.

Wat heeft 2009 voor ons in petto?
Beursgoeroe’s blijken niet altijd zeer acurate voorspellers. Z24 gaat op zoek naar alternatieven. Econoom en astroloog Han van Straaten combineert zijn kennis van de economie met wat hij kan aflezen aan de sterren.

De voorspellingen - Van Straaten spreekt zelf liever over pognoses - beloven weinig goeds. De man achter de website Business-astrology.nl verwacht een paar zware jaren.

Tot 2015 verwacht Van Straaten zwaar weer. Hij vindt deze periode in zekere zin vergelijkbaar met de jaren dertig van de vorige eeuw, ook wat betreft de planeetstanden. Van 2008 tot 2015 staan namelijk de planeten Saturnus, Uranus en Pluto centraal, net als toen.

Met de economische crisis van toen en de Tweede Wereldoorlog die volgde, veranderde de wereld dramatisch. Nu zegt hij niet dat we aan de vooravond van een nieuwe wereldoorlog staan, maar dat het heftige tijden worden is zeker volgens Van Straaten. Aan de ander kant biedt de crisis goede kansen voor innovatie.

Horoscoop van de Fed
De horoscoop van de Amerikaanse Federal Reserve (de Amerikaanse Centrale Bank, Z24) prognosticeert dat er voor die instelling grote veranderingen aan zitten te komen in de jaren 2009/2010. Er zou wel eens een stuk meer overheidstoezicht kunnen komen op de Fed. Maar ook een totale revolutie in de monetaire systemen is mogelijk.

Dat er machtsverschuivingen plaats gaan vinden op het geopolitieke vlak lijkt de astro-econoom wel duidelijk. Toegang tot energie en voedselbronnen is daarbij een belangrijke factor. “We zouden in een optimistisch scenario aan de vooravond kunnen staan van een groene revolutie”.

Op kleinere schaal ziet van Straaten het in ons land somber in voor de huizenmarkt. “Net als in de jaren tachtig van de vorige eeuw zouden prijzen wel eens met tientallen procenten kunnen gaan dalen.”

Van Straaten adviseert ons om “zeker in 2009 terughoudend te zijn met langetermijninvesteringen. Tenzij het technische of sociale innovatie betreft, met name in de energiesector. Flexibiliteit is het toverwoord de komende tijd.”

Voor bedrijven betekent het dat hij denkt dat bedrijven die flexibel zijn in de inzet van personeel en bijvoorbeeld bedrijfsruimte beter in staat zullen zijn om in het komende, turbulente jaar het hoofd boven water te houden. Voor franchisenemers ziet hij de toekomst ook relatief rooskleurig in. Voor onze persoonlijke financiën adviseert van Straaten om niet te veel te lenen en in te zetten op duurzame energie.



Bron: weeswaakzaam

Voeg toe aan: