Zoeken
 


hoogleraar Sociale Wetenschappen: Stemmen heeft geen zin

Laatste wijziging: dinsdag 8 juni 2010 om 15:51, 4698 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 8 juni 2010

NIJMEGEN – Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen heeft hoogleraar Sociale Wetenschappen Pierre Kerseboom in een lezing op de Radboud Universiteit Nijmegen het publiek opgeroepen morgen niet te gaan stemmen.

Volgens de hoogleraar laat het electoraat zich in verkiezingstijd volledig meeslepen door een ‘alles overheersende mediahype’ en sluit het de ogen voor de daadwerkelijke gang van zaken. Kerseboom is van mening dat wanneer de kiezer meer inzicht zou hebben in de ware machtsverhoudingen, de opkomst bij de verkiezingen veel lager zou zijn.

“De polarisatiebewegingen in de huidige verkiezingsstrijd zijn ongekend. Rijk staat tegenover arm, links staat tegenover rechts en allochtoon staat tegenover autochtoon. En weet u wat het paradoxale is? Alle lagen van de bevolking zijn er in dit land het laatste decennium op achteruit gegaan. Bij een volgend kabinet zal dit niet anders zijn, want de portemonnee en het welzijn van de burger zijn al jaren van ondergeschikt belang bij de machtsbeluste politici. Het idealisme onder de volksvertegenwoordigers is immers verdwenen, maar tweespalt onder de kiezers vertroebelt deze realiteit”, aldus de hoogleraar

Kerseboom waarschuwde in de lezing voor de huidige schijndemocratie en de daarin heersende naïviteit van het electoraat. “Wij denken als kiezer een verschil te kunnen maken met onze stem. Pure kolder. Onze stem kan louter nuances aanbrengen in het politieke spectrum, want de ware machthebbers zetelen niet op het Binnenhof. Die hebben de politici stevig in hun zak zitten. Brussel en lobbyisten van het bankwezen en andere grote coöperaties zetten ‘ons’ kabinet naar hun hand en zorgen ervoor dat de burger braaf aan de ketting blijft van de plutocraten.”

De hoogleraar verwees naar de negatieve gevolgen van o.a. de invoering van de euro en de exorbitante verhogingen van de zorg- en pensioenpremies. Kerseboom: “Het electoraat betaalt letterlijk een hoge prijs om deze schijndemocratie vol mismanagement in stand te houden. [...]En of  je nu links, rechts of pimpelpaars stemt, het einde van de rekening is nog lang niet in zicht. Een grondige hervorming van het bestuursysteem zou eigenlijk doorgevoerd moeten worden, maar dat onderwerp snijdt geen enkele politieke partij aan. Vreemd niet?”

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart kwam Kerseboom ook al in het nieuws. Hij pleitte toen voor de invoering van een ‘Semocratie’.



Bron: oorsmeer.nl

Voeg toe aan: