Zoeken
 


Amerikaanse soldaat gearresteerd wegens lekken video

Laatste wijziging: dinsdag 8 juni 2010 om 09:40, 2712 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 8 juni 2010

AMSTERDAM – Een Amerikaanse soldaat in Irak is gearresteerd wegens het lekken van de video waarin te zien was dat Amerikaanse soldaten twaalf Iraakse burgers en twee journalisten van Reuters doodden.

Dit meldt technologiemagazine Wired. De 22-jarige soldaat Bradley Manning, een inlichtingenanalist , werd door een voormalige computerhacker met wie hij online sprak aangegeven bij het Amerikaanse leger. Hij zou al twee weken vastzitten in Kuweit, maar nog niet formeel in staat van beschuldiging zijn gesteld.

In de gesprekken gaf de soldaat aan verantwoordelijk te zijn voor het lekken van de video begin april waarin soldaten vanuit een Apache vuren op de burgers. Op de beelden was te zien dat tijdens het schieten meerdere malen werd gelachen door de soldaten.

Klokkeluider

De soldaat zou daarnaast nog twee andere video’s hebben gelekt naar klokkeluiderssite Wikileaks. Hij zou bovendien van plan zijn bijna een kwart miljoen geclassificeerde documenten van het leger te lekken.

Onduidelijk is of de site, dat documenten van overheden en bedrijven met schandalen onthult, deze documenten heeft ontvangen of niet.

“Hillary Clinton en duizenden andere diplomaten over de hele wereld zullen een hartaanval krijgen wanneer ze op een morgen wakker worden en een grote hoeveelheid geheim materiaal beschikbaar is voor het publiek”, zo vertelde Manning online.

Verschrikkelijk

“Wat zou jij doen als je 8 maanden lang, 7 dagen in de week, 24 uur per dag ongelimiteerde toegang hebt tot geheim materiaal", zo vraagt Manning de voormalig hacker. Volgens de inmiddels opgepakte soldaat zou de database van het leger vol 'ongelofelijke en verschrikkelijke dingen' staan, die volgens hem toebehoren aan het publieke domein

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: