Zoeken
 


The End game Deel 1. Het gevecht tussen inflatie en deflatie

Laatste wijziging: woensdag 26 mei 2010 om 15:53, 3267 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 26 mei 2010

De afgelopen dagen zijn er een aantal berichten langsgekomen die spraken over een deflatoir gevaar. Deflatie is een fenomeen waarbij geld uit het systeem verdampt. Een ontwikkeling waarbij geld verdwijnt, maar de productie van goederen en diensten over het algemeen gelijk blijven, zorgt ervoor dat prijzen uiteindelijk dalen. Ook de lonen dalen omdat deze gecorrigeerd zullen worden aan deflatie of inflatie.

In een editorial op Gold-Eagle.com van 20 mei stond een interessant artikel over mogelijke deflatie. Hier volgt een citaat:

Of course, I can't prove it, but my view is that we are heading for an era of deflation. The governments of the world tried stimulating their respective economies and this unraveling of the stock markets is evidencing that their attempts have failed. In any event, their behaviour did not pass the common sense test. … What we need to focus on is that if the experiment in stimulation failed, there's not much purpose to be served in trying to stimulate a second time.

Wat we uit dit zeer ernstige citaat constateren, maar wat we al enige tijd kunnen constateren, zijn de enorme bemoeienissen in de vorm van reguleringen en stimuleringen door met name de overheden. Dit gedrag van stimuleringen en reguleringen op zo een schaal heeft een gigantische omvang omdat dit wereldwijd continue wordt gebezigd. Het is een duidelijke trend dat zeer zorgelijk te noemen is.

We zien niets anders dan de ene bailout na de andere. Dan is het weer een land dat gered moet worden, dan zijn het weer banken, dan zijn het weer verzekeringsmaatschappijen, dan is het weer Freddy Mac Fannie Mae, de grootste hypotheekverstrekkers uit de VS. Het gebeurt op ongekende grote schaal. En het lijkt allemaal zo normaal, maar feitelijk is het zeer zorgelijk. Kijk naar de Dow. Ineens een gigantische dip van duizend punten. Dat op zich is al ernstig, maar het feit dat het Plunge Protection Team (PPT) in moest grijpen laat alweer zien dat ons kapitalistisch systeem enorm neigt naar een implosie. Het PPT voerde hier niets anders uit dan een bailout van de Dow. Niet anders dan dat. Een reddingsoperatie.

Wat zien we nu eigenlijk? We zien overduidelijk dat het systeem niet meer het handje kan loslaten van haar instandhouders. Werkelijk, het systeem ligt aan een infuus. Want wat gebeurt er als men stopt met stimuleringen en bailouts? Ik kom even terug op mijn citaat:

"What we need to focus on is that if the experiment in stimulation failed, there's not much purpose to be served in trying to stimulate a second time."

Als de stimuleringen niet meer werken, en als de reddingsoperaties beginnen te falen, dan zal de deflatoire beweging zich een vorm aannemen die zijn weerga niet kent. De spiraal zal niet te stoppen zijn. In een met schulden overladen systeem is deze beweging dodelijk voor iedereen. Overheden zijn doodsbang voor deze neergaande beweging en zullen er alles aan doen om de ‘to big to fail’s’ vol te proppen met liquide middelen – morfine.

Het is dus duidelijk dat dit huidige kapitalistische monetair systeem een enorme aantrekkingskracht heeft naar deflatie, een ultieme inplosie. In het verleden zijn er zulke schulden opgebouwd welke op één of andere manier weer afgebouwd dienen te worden, hetzij door op de nette manier afbetalen, maar meestal komen instanties van hun schulden af door faillissementen. Dit laatste MOET koste wat het kost bestreden worden met de gruwelijkste pillen door de centrale banken. Een faillissement van een ‘to big to fail’ staat gelijk aan het omverwerpen van de eerste dominosteen van een reeks dominostenen dat ons volledige monetair systeem vertegenwoordigd.

We schakelen even over naar een column van Hans de Geus: "Angst voor deflatie keert terug" van 21 mei 2010. Ik doe daaruit een citaat:

Dreiging
Centrale banken wereldwijd hebben de geldpes aansaan, aldus Hans. ''Zo is in de VS de rente al langere tijd 0,25%''. ''Centale banken proberen inflatie te creëren, maar dat lukt niet en dat is één van de dreigingen die op ons afkomen.''

Er bestaat al geruime tijd een ernstige dreiging. Deze dreiging wordt zo groot dat er zich wereldwijd een gevecht begint te initiëren. Een gevecht tussen inflatie en deflatie. Centrale Banken blijven doorgaan met het oppompen van de bubble, maar de stekende naalden welke de ballon uiteindelijk doet exploderen, komen steeds dichterbij. Stimuleringen staan op het punt uit te werken. De patiënt blijkt namelijk immuun te worden tegen de injecties van geld.

Stay Tuned!



Bron: watwenooithoren

Voeg toe aan: